nieuws

Tori en Emma spelen op 'viool met verhaal' bij gecorrigeerde Stolpersteine in Grotestraat Almelo

De Stolpersteine, die vorig jaar met foutjes in de tekst bij de verkeerde woning in Almelo werden getikt, liggen nu met de juiste tekst op de goede plek. Tori bespeelde daar samen met Emma een viool van tante Helena die in Sobibor werd vermoord.
De herdenkingssteentjes werden vorig jaar gelegd ter herinnering aan Jacob en Truitje Meuleman en hun dochters Rosa en Sientje. Maar de steentjes waren in de stoep verwerkt voor het verkeerde huis. En ook de tekst op de steentjes klopte niet, het gezin was niet in concentratiekamp Auschwitz vermoord maar in Sobibor. Vanmorgen speelde Tori Hek, de 12-jarige kleindochter van Joop Israël, op de viool van zijn oud-tante Helena die in Sobibor om het leven kwam. Tori werd bijgestaan door haar 13-jarige vriendin Emma. 

Tante Helena

Joop Israël is bestuurslid van de de Stichting Levend Verleden Oost-Nederland. Initiatiefnemer van de Almelose Stolpersteine. Hij nam de viool van tante Helena mee vanuit Rotterdam. Tante Helena gaf vlak voor ze werd opgepakt door de Duitsers de viool in bewaring aan een vriendin. Ze overleefde concentratiekamp Sobibor niet. Na de oorlog kreeg de vader van Joop Israël de viool en andere persoonlijke spullen terug. Lange tijd dacht de familie dat het om een echte Stradivarius ging, maar dat bleek bij restauratie niet zo te zijn.

Ceremonie

Vandaag werd er ook een ceremonie gehouden in de raadszaal in Almelo ter gelegenheid van 18 nieuwe steentjes die vorige week zijn gelegd. Dat brengt het totaal in Almelo op 89 Stolpersteine. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.