Duizenden gelovigen naar klooster Glane voor Syrisch-orthodox Paasfeest

Duizenden Syrisch-orthodoxe gelovigen uit Nederland en aangrenzende landen kwamen vandaag naar klooster Efrem in Glane voor het Paasfeest. De Syrisch orthodoxe kerk hanteert een andere kalender dan de westerse kerken en dan komt het een enkele keer voor dat beide tradities samen Pasen vieren.

Een Paasfeest in de Syrisch Orthodoxe kerk duurt drie dagen: op zondag wordt het feest in de eigen parochiekerk en thuis gevierd, op maandag trekken de gelovigen naar het klooster in Glane en dinsdag, derde Paasdag, is er tijd voor familiebezoek.

Veel families ontmoeten elkaar ook bij de viering in Glane. Het klooster is namelijk een belangrijke ontmoetingsplek vanwege de grote begraafplaats die is aangelegd op het terrein. De oude begraafplaats is deels gerenoveerd. Daarnaast is een geheel nieuw complex aangelegd waar families graftombes kunnen kopen.

Eitje tikken

Ook bij het Syrisch orthodoxe paasfeest is er ruimte voor tradities, zoals eieren tikken. George Acis: "Het ei is als het graf van Christus. Met het tikken van het ei, gedenken we de opstanding."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Pasen Syrisch-orthodox Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: