Statushouders in Twente worden opgeleid tot ondernemer

Twentse statushouders met bedrijfsplannen worden via een speciaal scholingsprogramma opgeleid tot ondernemer. Het project heeft kort na de start al de eerste onderneming opgeleverd: een Fietsenwinkel in Enschede van de Syrische statushouder Fadi Alkanoud. De zaak is vandaag officieel geopend.

Ook een aantal andere deelnemers aan het project, dat onder de naam Star/T opgezet is, staan op het punt om een eigen zaak te beginnen.

Het gaat om een gezamenlijk project van vier Twentse partners te weten,  Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ), Universiteit Twente, Twente In Business (TIB) en de sociale onderneming Mindt. Ze hebben een start-up school opgezet voor statushouders met ondernemersplannen.

Deelname aan het scholingsprogramma is gratis. De arbeidsmarktregio Twente, waarvan Enschede centrumgemeente is, wordt financieel ondersteund door het Europees Sociaal Fonds (ESF). In totaal gaat er in het eerste jaar ruim 180.000 euro naar het project. 

Persoonlijke ontwikkeling
De eerste twintig geselecteerde statushouders zijn in oktober 2017 begonnen aan de opleiding. Ze zijn grotendeels afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan en wonen sinds enkele jaren in Twente. De deelnemers zijn vijf weken lang getraind op ondernemersvaardigheden, zoals het schrijven van een businessplan. Sinds januari volgen de deelnemers workshops van de Universiteit Twente en krijgen ze persoonlijke ondersteuning van een bedrijfscoach. Naast business development staat persoonlijke ontwikkeling centraal.

Fietsenwinkel
De uit Syrië afkomstige Fadi Alnakoud heeft als eerste deelnemer de stap naar het ondernemerschap gezet. Hij heeft onlangs De Fietsenwinkel geopend aan de Padangstraat in Enschede. Andere cursisten van het STAR/T-project hebben vergevorderde plannen voor een garage voor autoschade en tuning/wrapping en een bureau voor binnenhuisarchitectuur. De verwachting is dat de komende maanden nog meer statushouders hun eigen bedrijf beginnen.


In mei krijgt het project een vervolg met een nieuwe groep geselecteerde statushouders.

Deel dit artikel: