Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten: 'Als iemand wat roeptoetert staat het RIVM gelijk klaar'

Burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten heeft met verbazing de paasvurendiscussie gevolgd. Hofland vindt het opvallend dat het RIVM pas in actie komt na de paasvuren. "Het valt me op dat wanneer iemand wat roeptoetert in het weekend, het RIVM gelijk klaarstaat."

Dat zei Hofland tegen Radio Oost. De paasvurendiscussie laaide op naar aanleiding van een onderzoek van Stichting Houtrookvrij, waaruit bleek dat er 50% meer fijnstof door paasvuren vrijkomt dan door vuurwerk. Het RIVM gaat nu onderzoek doen naar de gevolgen van de paasvuren. "Ik zie in de persberichten vooringenomenheid van het RIVM", zegt Hofland.

Hofland denkt dat de paasvuren in Oost-Nederland niet hebben bijgedragen aan de rookoverlast. "Op zondagmorgen begon de discussie over de overlast al. Toen waren de paasvuren in Nederland nog niet eens aangestoken. Dat was allemaal Duits werk."

Toch ontkent Hofland niet dat er overlast zou kunnen zijn door de paasvuren. "Ik vind dat beetje overlast niet in verhouding tot de sociaal culturele betekenis van de paasvuren."

Hofland gaat dan ook niet het beleid in zijn gemeente aanpassen. "Ik denk dat wat ondernemers een potje gaan vullen met wat as en lucht, en daarop een sticker plakken met 'Paasvuur 2018'. Die kunnen ze aan toeristen gaan verkopen."

Meer over dit onderwerp:
Rijssen-Holten Paasvuren Nieuws
Deel dit artikel: