nieuws

Trump en Brexit verjagen buitenlandse topstudenten naar Universiteit Twente

Buitenlandse studenten die voor hun promotie op zoek gaan naar een universiteit, verkiezen Nederland boven Amerika of Engeland. Door Trump en de Brexit wordt de Universiteit Twente steeds populairder.
"Dat hebben meerdere promovendi gezegd die hier hun PhD willen halen," vertelt Victor van der Chijs, bestuurslid van de UT in Enschede. "Wij merken duidelijk een stijging van het aantal buitenlandse topstudenten dat hierheen komt."

Studenten uit India

Arputha Paul uit India is hier om haar doctoraal te halen. Ze woont in een klein flatje, vlakbij de universiteit. Boven haar bed hangt een Engels geschreven briefje. 'Dank u Jezus, dat u mij voor mijn onderzoek naar Enschede heeft gestuurd. Het was het beste plan ooit.'
Al mist ze haar familie enorm, ze is blij dat ze hier is. "Ik heb gekozen voor Nederland, omdat je hier als onderzoeker de vrijheid hebt om te zeggen wat je denkt. Er is weinig hiërarchie vergeleken bij andere landen en dat komt het onderzoek ten goede." 
Keerthivasan Rajamani uit India, verbaast zich over het lage aantal Nederlandse promovendi in zijn groep. "We hebben maar één Nederlander in onze groep van tien." Nederlandse studenten lijken steeds eerder te kiezen voor het bedrijfsleven, omdat ze daar meer geld kunnen verdienen. 

Buitenlandse promovendi

"In het buitenland wordt nog meer waarde gehecht aan de doctortitel," zegt Marlies Overbeek. Zij gaat regelmatig naar het buitenland om de beste studenten naar Enschede te halen. "Eén op de drie promovendi is inmiddels afkomstig uit het buitenland. En dat aantal stijgt nog steeds."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.