nieuws

Verdachten van overvallen op oud ijzerhandelaren waarschijnlijk op vrije voeten

De kans is groot dat de drie verdachten van gewelddadige overvallen op oud-ijzerhandelaren in Oost-Nederland binnenkort op vrije voeten komen, tot aan hun proces. Dat werd vandaag duidelijk in de rechtbank in Zwolle.
De reclassering moet de komende twee weken advies geven op welke voorwaarden ze de rechtszaak thuis mogen afwachten. Te denken valt aan een enkelband. De rechter doet daar over 2 weken uitspraak over.

DNA

Inmiddels sleept de zaak maar verder. De drie verdachten zitten al ruim een jaar vast en er is nog geen zicht op een datum voor het eindproces. In de tussentijd zijn er 5 zittingen bij de rechtbank geweest. "Waarom duurt dit allemaal zo lang?" vragen eigenlijk alle advocaten zich af. Het wachten is nog op DNA- onderzoek.  
De drie verdachte mannen, allen uit Zutphen, worden verdacht van overvallen in Raalte, Wierden, Warnsveld en Almelo. De overvallen zijn allemaal te relateren aan de handel in oud ijzer of auto's. Opsporing Verzocht besteedde er meermalen aandacht aan. Twee van de verdachten, die halfbroers zijn, schuiven een derde verdachte als initiatiefnemer naar voren. 

Moes

In Raalte werd begin vorig jaar een vrouw 'tot moes geslagen' door drie overvallers. Die waren het huis in gekomen, door met mokers een raam in te slaan. Vervolgens sloegen ze de bewoonster meermalen hardhandig. De overvallers waren op zoek naar geld. Het was de tweede keer in korte tijd dat de vrouw werd overvallen.
In Wierden werd een man bij een overval onder in zijn rug geschoten. Hij werd toen hij zijn huis verliet, belaagd door twee mannen. Bij een worsteling die ontstond, werd de Wierdenaar in zijn rug geschoten. "Als de kogel een halve centimeter lager was gekomen, had ik niet meer kunnen lopen", aldus het slachtoffer. Bij de worsteling heeft de Wierdenaar een stuk van de bivakmuts van één van de overvallers afgescheurd. Daarop zat DNA- materiaal. 

Wegscheuren

"Sinds de overval kan ik niet meer onbezorgd over straat", zegt hij. "Als ik in de auto zit, stop ik altijd een paar meter van mijn voorganger. Als er dan iets gebeurt, kan ik altijd snel naar rechts of links wegscheuren." De man maakt het verder naar omstandigheden goed. Hij is vooral blij dat zijn dochter de worsteling en schietpartij niet heeft gezien. "Normaal gesproken gaan we altijd samen het huis uit. Maar net díe dag had ze het eerste uur vrij, gelukkig."

Oom

In Warnsveld werd begin vorig jaar een oom van één van de verdachten overvallen. Hij moest een tas, met daarin 30.000 euro afstaan. Het gebeurde allemaal onder de carport bij het huis van de oom. De neef, Danny S., was één van de weinige mensen die wist dat de oom zoveel geld in huis had. Overigens zegt zijn advocaat dat Danny het niet gedaan kan hebben. "Hij was op dat moment aan het darten in de Bonte Wever."

Pizza

In Almelo werd een man thuis overvallen door een man die zich voordeed als pizzakoerier. De bewoner, vroeger oud-ijzerhandelaar, deed in eerste instantie niet open. "Hij was argwanend, omdat hij nooit eten thuis laat bezorgen", zegt zijn schoonzoon. "Maar toen de overvaller de naam van mijn schoonvader riep, deed hij toch open. Hij heeft zijn portemonnee moeten afstaan."
De korte rechtszitting van vandaag trok veel belangstellenden. Veel van de aanwezigen waren vrienden of familie van de verschillende slachtoffers. Veel van hen zagen al wel aankomen, dat de verdachten waarschijnlijk tijdelijk vrij komen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.