Jos de Blok van Buurtzorg heft privébedrijf op na felle kritiek

De oprichter van het succesvolle 'Buurtzorg' heeft onlangs zijn privébedrijf 'Buurtzorg Holding BV' opgeheven. De Blok ligt van diverse kanten onder vuur vanwege vermeende belangenverstrengeling binnen zijn 'Buurtzorg'.

De afgelopen dagen is De Blok bezig geweest een aantal bedrijven uit te schrijven. Dit raakt overigens niet de reguliere thuiszorg van de Stichting Buurtzorg. Op vrijdag 6 april is 'Buurtzorg Holding BV' uitgeschreven, een privé-bv waarin 1,4 miljoen euro zit en een 27 procent van de aandelen van Ecare, een softwarebedrijf dat alle software voor Buurtzorg levert.

Onlangs kwam RTL Z met een onthullend verhaal over de financiële handel en wandel van de 57-jarige De Blok. Hieruit blijkt dat De Blok geld van de stichting Buurtzorg gebruikte voor een aantal van zijn commerciële bedrijven. Ook gaven deskundigen forse kritiek op de mogelijke belangenverstrengeling bij de stichting en zijn persoonlijke bv. 

Schikking

Ook de belastingdienst volgt Buurtzorg nauwkeurig, zo bleek in februari. Toen werd bekend dat een miljoenenclaim die de belastingdienst had bij Buurtzorg, is omgezet in een 'schikking'. De inhoud van die 'schikking' is geheim. De claim was overigens gebaseerd op het feit dat bv's van De Blok belastingplichtig zijn.

Naar aanleiding van Kamervragen heeft Minister van Financiën Hugo de Jonge laten weten dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek doet naar aanleiding van de berichtgeving over de financiële handel en wandel van de bedrijven van Jos de Blok. 

Afspraken met belastingdienst

De Blok wil niet mondeling reageren op vragen. Wel stuurde hij desgevraagd een berichtje naar aanleiding van de bedrijfsuitschrijving; "Ik heb daar niets over te melden. Het is onderdeel van een transitie van de structuur mede op basis van afspraken met de belastingdienst".

Het opgeheven bedrijf van De Blok 'Buurtzorg Holding BV' had een vermogen van 1,4 miljoen euro en was ook eigenaar van 27 procent van softwarebedrijf 'Ecare'. Op de vraag wat er met het geld en de aandelen is gebeurd, reageert De Blok niet meer en geeft zijn secretaresse aan dat hij geen tijd heeft voor een interview.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Buurtzorg Zorg belasting Jos de Blok Nieuws
Deel dit artikel: