ChristenUnie wil weten of overheid genoeg doet voor oude ambachten

De ChristenUnie wil van de provincie weten of de overheid zich wel voldoende inzet om oude ambachten zoals riettelers, beroepsvissers en punterbouwers te behouden. Aanleiding is de publicatie van een rapport van LTO-Noord.

Het rapport beschrijft dat de toekomst van ambachtelijke beroepen in de Kop van Overijssel niet rooskleurig is. De afzet loopt terug en de kosten zijn vaak hoger dan de opbrengsten.

Volgens LTO-Noord moeten de ambachtelijke beroepen meer samenwerken en gebruik maken van het toerisme, maar is het ook belangrijk dat de overheid meer doet, zoals het verstrekken van subsidies.

Subsidie voor tien jaar

De ChristenUnie heeft de provincie nu om opheldering gevraagd. Zo vraagt de partij zich af of ambachtelijke beroepen niet een subsidie zouden moeten krijgen van bijvoorbeeld tien jaar.

Wethouder Douwe Oosterveen van Steenwijkerland zegt in een interview met RTV Oost bereid te zijn de oude ambachten in zijn gemeente beter te ondersteunen, al weet hij nog niet in welke vorm.

“We willen dat er weer meer houten punters in Giethoorn gaan rondvaren. Of we dat voor elkaar krijgen met regels, subsidies of een andere ondersteuning dat zien we later.”

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: