Kwart van studenten kampt met burn-out verschijnselen

Hogeschool Windesheim in Zwolle wil flexibel studeren invoeren. Studenten ervaren een steeds hogere druk om te presteren en dat gaat ten koste van het welzijn.

Windesheim wil succesvolle maar vooral ook tevreden studenten. Uit recent onderzoek blijkt echter dat ze een steeds hogere druk ervaren. De prestatiebeurs is daar onder meer debet aan maar ook de financiële risico's en de sociale druk dragen eraan bij dat steeds meer studenten kampen met psychische klachten. Een kwart van de studenten zou te maken hebben met verschijnselen van een burn-out, een vijfde zelfs, heeft dankzij die constante druk wel eens zelfdoding overwogen.

Landelijke cijfers

"Dat zijn schokkende cijfers, en vooral omdat we nu een aantal jaren achter elkaar zien dat die druk alleen maar verder toeneemt", zegt Jolien Dopmeijer. Zij is als docente werkzaam op hogeschool Windesheim in Zwolle en ze onderzoekt jaarlijks hoe studenten de opleidingen ervaren. "Deze cijfers zijn overigens niet alleen op Windesheim van toepassing hoor, want deze klachten hoor je door het hele land, zowel op hogescholen als op universiteiten"

Leenbeurs

Dat de druk die studenten ervaren steeds groter wordt, heeft er volgens Dopmeijer waarschijnlijk mee te maken dat onze maatschappij steeds meer verwacht. Ouders van basisschoolkinderen nemen steeds minder vaak genoegen met de uitslag van de citotoets, omdat ze vinden dat hun kind beter kan. "Daar begint het waarschijnlijk al" zegt Dopmeijer. "Maar vervolgens komen ze op een hogeschool of universiteit en dan heb je ineens te maken met een studiebeurs die je volledig moet lenen. Meteen is er al die druk dat de studie niet te lang mag duren. Op sociale media vervolgens, wordt vooral het beeld gewekt dat het goed gaat. Maar wat nou als jij je dus niet goed voelt? En je ziet al die vrolijke jongeren? Dan ga je jezelf toch afvragen of je het wel aan kan allemaal", zegt Jolien.

Studentenwelzijn

Hogeschool Windesheim 'heeft studentenwelzijn hoog in het vaandel' en wil toewerken naar een manier van studeren die studenten meer vrijheid geeft om zelf in te delen. "Stel dat je naast je studie een baantje hebt en je doet mantelzorg voor een ouder die zelf niet veel meer kan bijvoorbeeld, dit soort verhalen krijg je vaak. Als je dan ook continu een stemmetje in je achterhoofd hebt, dat roept dat het niet te lang mag duren allemaal, omdat je dat veel geld gaat kosten, wat dan?" Windesheim werkt aan een systeem waarbij de student collegegeld betaalt per behaald studiepunt. En als je er een paar maanden tussenuit bent, om welke reden dan ook, dan betaal je niks en verlies je geen kostbare studietijd. Een dergelijke manier van studeren zou voor veel mensen verlichting kunnen brengen.