nieuws

Bewoner pur-huis Vriezenveen sceptisch over aangekondigd onderzoek: "Eerst afwachten"

De woning van Keijzer
De woning van Keijzer © RTV Oost
Hoewel de Tweede Kamer gisteren instemde met een onderzoek over de blootstelling aan pur door bewoners van zogeheten pur-huizen, springt Rick Keijzer uit Vriezenveen nog geen gat in de lucht. "Laten we eerst maar afwachten wat er van komt."
Keijzer woont in een pur-huis en kreeg gezondheidsklachten nadat zijn huis werd geïsoleerd met pur. Sindsdien woont hij met zijn gezin bij zijn ouders. Veel vertrouwen in het aangekondigde onderzoek heeft hij niet, want eerdere onderzoeken gaven hem ook geen gelijk. 

"Zoveel onderzoeken, zoveel papier"

In eerdere onderzoeken kwam niet aan het licht dat pur-isolatie daadwerkelijk voor de gezondheidsklachten zorgt waar Keijzer last van heeft. "Er zijn zoveel onderzoeken, er staat zoveel op papier. Maar er is geen papier waarop staat dat je ziek wordt van pur."
Er bestaat enkel een vermoeden dat dit zo is. En dat is voor Keijzer niet genoeg. "Ik ben klaar met het gevecht en ik wil verder met mijn leven. Niemand helpt mij daarbij."
Volgens Keijzer is het juridisch onmogelijk om de strijd te winnen, omdat zijn gezondheidsklachten nergens worden onderschreven. "Je hebt telkens een sprankeltje hoop, maar er klopt iedere keer niks van. Je komt er niet doorheen, omdat er geen papier is dat het aantoont."

"Ik stel alles beschikbaar"

Voor het onderzoek van de Gezondheidsraad stelt Keijzer zijn huis beschikbaar. "Ze mogen komen kijken. Ik stel alles beschikbaar, inclusief de rapporten en papieren. Ik heb zelfs voorgesteld om een ambulance naast het huis te zetten. Dan ga ik naar binnen en dan kunnen ze zien wat het met mij doet", zegt Keijzer.
Het Meldpunt pur-slachtoffers hoopt dat het nieuwe onderzoek de onbekendheid van gezondheidsklachten door pur-isolatie wegneemt. "Er is nog best veel onbekendheid, terwijl we weten dat die grondstoffen van pur-schuim gevaarlijk zijn", stelt Mirsada Palalic, voorzitter van het meldpunt.
Ze refereert aan de problematiek rond asbest. "Daar heeft dat ook lang geduurd, maar uiteindelijk zijn wij ons bewust van de gevaren van asbest. Dat moet ook bij pur gebeuren."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.