nieuws

Eigenaar gesloten coffeeshop Deventer: "Ik kon geen gebakken lucht verkopen"

OM wil eigenaar coffeeshop 'plukken'
OM wil eigenaar coffeeshop 'plukken' © RTV Oost
Een interessante kwestie vandaag bij de rechtbank in Zwolle. De eigenaar van de inmiddels gesloten coffeeshop De Kikker in Deventer moest zich verantwoorden voor het hebben van bijna 7 kilo wiet als zogenoemde 'stash'.
"Dat was gewoon handelsvoorraad. De toegestane hoeveelheid van 500 gram vliegt er in anderhalve dag doorheen. Als dat dan op is, kan ik moeilijk gebakken lucht gaan verkopen. Dat werkt niet."

Woonboot

De bijna 7 kilo wiet werd in 2015 na een anonieme tip gevonden in een woonboot aan de Hunneperkade, op een steenworp afstand van De Kikker. De woonboot, eigendom van de coffeeshopeigenaar, werd bewoond door Joey en Irene. Ook zij worden vervolgd door Justitie. De woonboot is vorige maand gezonken, waarschijnlijk door kapotte leidingen en afsluiters.
Tekst gaat verder onder de foto.
Fotograaf: Rens Hulman De 'stash-woonboot' zonk vorige maand
Tegen de coffeeshopeigenaar werd een geldboete geëist van 15.000 euro. Joey en Irene moeten van Justitie een werkstraf uitvoeren, van respectievelijk 120 en 100 uur.

Gewaarschuwd mens

Coffeeshop De Kikker is vorig jaar gesloten. Volgens de Belastingdienst was de boekhouding niet op orde. De fiscus denkt dat de eigenaar nog 250.000 euro schuldig is. De eigenaar, wonend in het buitengebied van Harfsen, is meermalen veroordeeld voor het hebben van een te grote voorraad. Zo legde het Gerechtshof hem een voorwaardelijke geldboete op van 50.000 euro, omdat hij op zolder bij De Kikker 34 kilo wiet had liggen als voorraad.
"Meneer was dus een gewaarschuwd mens", zegt Justitie. "En toch legde hij opnieuw een voorraad aan. Meer dan 500 gram is gewoon strafbaar."

Fort Knox

Naast de 7 kilo wiet, werden er ook een ploertendoder, een boksbeugel, spullen om wiet te kweken en 63.000 euro cash gevonden in de woonboot. "Dat geld was omzet van De Kikker en dat wil ik terug", aldus de eigenaar. Justitie denkt erover om de boete van dat bedrag af te trekken. 
De woonboot was goed beveiligd; "Fort Knox", aldus de eigenaar. Zo was er een kluis aan boord en liepen er twee waakhonden rond. "Als de voorraad in De Kikker op was, werd er 30 of 40 gram opgehaald op de boot. Soms was het een onsje."
De spullen om wiet mee te kweken stonden in een schuurtje bij de boot. "Maar die waren niet van cliënt, Joey of Irene", zegt advocaat Maarsingh. "Die spullen zijn in 2014 aangeschaft door een bedrijf. Toen waren dat soort zaken nog legaal. In mei 2015 kwamen ze ineens op een lijst met verboden goederen. Toen wilde dat bedrijf de spullen op een andere locatie hebben."

Op de kaart

Op de woonboot lagen verschillende soorten wiet. "We hadden verschillende soorten op de kaart staan", zegt de eigenaar. "Je moet het in huis hebben, anders gaan de klanten ergens anders heen." De rechter wilde weten hoe hij er dan aan kwam. "Leveranciers kwamen bij mij. Als ik hun waar interessant vond, kocht ik het. Verder heb ik niets met hennepkwekerijen te maken."
De wiet werd cash afgerekend, zowel aan de leveranciers als door de klanten in De Kikker. "De bank heette ons niet hartelijk welkom."
Tekst gaat verder onder foto.
Fotograaf: RTV Oost Coffeeshop De Kikker

VOG

Inmiddels heeft de eigenaar het financieel moeilijk. Hij heeft geen uitkering. "Ik woon eigenlijk boven mijn stand." Werken in de wietsector wil hij niet meer. "Al krijg ik gratis een coffeeshop, ik moet dat niet meer. Je gaat kapot van de stress." Hij ziet het somber in om een andere baan te vinden. "Ik krijg geen VOG in deze situatie."
Dat laatste geldt ook voor Joey en Irene. Ook zij hebben momenteel geen werk. "Maar ik wil niets meer met wiet te maken hebben", zegt Joey. Het stelletje krijgt binnen een aantal weken hun tweede kindje. "Ik wil ze graag een goede toekomst geven. Misschien begin ik wel een horecazaak." Joey is eerder langdurig kok geweest. Irene was vandaag niet op de zitting aanwezig. Ze heeft het er zwaar mee en lijdt aan depressies en een vermoeidheidssyndroom. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak over de beroemde 'achterdeur-problematiek'. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.