Man die Vriezenvener doodde wil vrij om op vakantie te kunnen

De man die in 2005 de 73-jarige Frits Pleij doodsloeg in zijn woning in Vriezenveen, wil een voorwaardelijke beëindiging van de tbs zodat hij op vakantie kan. Als dat niet kan, wil hij naar de long-stay afdeling van een tbs-kliniek. Dat zei de 32-jarige veroordeelde vandaag tijdens een zitting over de verlenging van zijn tbs voor de rechtbank in Almelo.

Volgens de verdachte had hij Pleij vermoord omdat hij vroeger misbruikt was door hem.


De officier van justitie heeft gevraagd om de tbs met een jaar te verlengen. De man weigert al sinds het begin van zijn tbs om mee te werken aan de behandeling. Hij versleet de afgelopen jaren verschillende klinieken en zit nu in een kliniek in Utrecht. Daar wordt met dwangmedicatie tevergeefs geprobeerd de schizofrene man mee te laten werken. Omdat de behandeling niet aanslaat, mag de man na negen jaar nog steeds niet op begeleid verlof.


Horror-ervaringen

De 32-jarige man wil niet meewerken omdat hij het niet eens is met de conclusie die het Pieter Baan Centrum lang geleden trok, namelijk dat hij schizofreen is. Hij wil een voorwaardelijke beëindiging van de tbs zodat hij op vakantie kan om bij te komen van alle 'horror-ervaringen' die hij in zijn tbs-periode meemaakte. Als dat niet kan, wil hij naar de long-stay afdeling. "Als ik maar rust in mijn hoofd krijg", aldus de man.

Zijn advocaat heeft de rechtbank gevraagd om een nieuwe observatie in het Pieter Baan Centrum. Op die manier kan worden vastgesteld of de man wel een stoornis heeft. 

De rechtbank beslist over twee weken.

Meer over dit onderwerp:
tbs vakantie Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: