nieuws

Hoger beroep in monstertruckdrama Haaksbergen: moet Mario D. alsnog cel in?

Komende dinsdag moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen: Mario D., de bestuurder van de monstertruck die in september 2014 dood en verderf zaaide in Haaksbergen. Centrale vraag: moet Mario alsnog de cel in of krijgt hij een werkstraf?
Nadat Mario D. aanvankelijk werd veroordeeld tot 15 maanden celstraf, dient komende dinsdag het hoger beroep voor het gerechtshof Arnhem.

Organiserende stichting

Ook wordt die dag het hoger beroep behandeld tegen de organiserende stichting Sterevenementen, die in eerste aanleg tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro werd veroordeeld. Ook de stichting tekende beroep aan.

Mario D. was bestuurder van de monstertruck, waarmee het in september 2014 op gruwelijke wijze mis ging. Het gevaarte vloog uit de bocht en boorde zich vol gas in het publiek. Daarbij kwamen drie toeschouwers om het leven, onder wie een vijfjarig jochie, en vielen tientallen gewonden.

Volgens het Openbaar Ministerie had de stunt nooit richting het publiek uitgevoerd mogen worden en was de parkeerplaats voor de winkel bovendien veel te klein.

Mario D. kreeg 15 maanden cel, mag vijf jaar niet in actie komen als stuntman en raakte vier jaar zijn rijbewijs kwijt.

In beroep
Mario’s advocaat Rob Oude Breuil laat desgevraagd weten dat het er tijdens het hoger beroep vooral om gaat dat hij bezwaar zal maken tegen de hoogte van de straf.

Eerder liet de raadsman al weten dat hij een werkstraf meer op zijn plaats vindt dan een celstraf. Volgens de strafpleiter is de rechter volledig voorbij gegaan aan het technisch rapport, waarin werd vastgesteld dat er technische mankementen waren aan de monstertruck.

Monument

In Haaksbergen zelf ligt het monstertruckdrama tot op de dag van vandaag uiterst gevoelig. Meerdere gewonden liepen blijvend letsel op. In een hoek van de parkeerplaats is een jaar na dato een herdenkingsteken opgericht ter nagedachtenis aan de tragedie.
Hoewel Haaksbergen had geblunderd met de vergunningverlening is de gemeente nooit voor de rechter gedaagd. Dit vanwege het zogenoemde Pikmeerarrest, dat erin voorziet dat overheden en ambtenaren niet kunnen worden vervolgd. Wel werd burgemeester Hans Gerritsen weggestuurd in de politieke nasleep rond de affaire.

Gemeenten strenger

Bovendien zorgde het drama ervoor dat gemeenten door het hele land vanaf dat moment zich veel strenger opstelden bij de afgifte van vergunningen voor evenementen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.