nieuws

Inwoners Vasse dagen gemeente uit door groenonderhoud over te nemen

Inwoners Vasse dagen gemeente uit door groenonderhoud over te nemen
Inwoners Vasse dagen gemeente uit door groenonderhoud over te nemen © Noaberkracht Dinkelland Tubbergen
Binnenkort wordt een deel van het openbaar groen in en rondom Vasse door de inwoners zelf onderhouden. Coöperatie HOI2 verwacht dat de inwoners van het dorp dit beter en efficiënter kunnen dan de gemeente, waardoor er geld overblijft voor de gemeenschap. Vanmorgen werd het contract ondertekend voor de overdracht van het onderhoud van de eerste percelen.
HOI2, een coöperatie die de leefbaarheid in Vasse wil verbeteren, daagde de gemeente Tubbergen uit via een zogenaamd Right to Challenge om het onderhoud over te dragen. Kort samengevat houdt dit in dat een groep inwoners taken van de gemeente overneemt als zij denken dat zij het anders, beter, slimmer of efficiënter kunnen doen.
Vanuit de gemeente Tubbergen ontvangt HOI2 dan geld voor het onderhoud van het openbaar groen. "Als we het onderhoud op een efficiënte manier doen blijft er mogelijk geld over voor de gemeenschap", aldus Rik Hogenberg, bestuurslid van HOI2. 

Iedereen profiteert
HOI2 zorgt voor het onderhoud in samenwerking met verschillende stichtingen, verenigingen, boeren en mogelijk ook commerciële partijen. "We betrekken dus de hele gemeenschap en zorgen voor inkomsten waar iedereen van profiteert", aldus Hogenberg. 
De gemeente juicht het initiatief van HOI2 toe. "De laatste jaren zien we steeds meer samenwerking tussen inwoners en de gemeente Tubbergen", vertelt wethouder Erik Volmerink. "Een mooi concept; het groen bevindt zich natuurlijk letterlijk dichtbij de inwoners en door zelf verantwoordelijk te zijn voor het onderhoud hebben ze ook zelf in de hand hoe het eruit ziet".
HOI2 wil al het openbaar groen in Vasse zelf onderhouden. Het groenonderhoud wordt in fasen overgedragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.