Lokaal Hellendoorn verbijsterd, teleurgesteld en boos over uitsluiting: 'Hoe kan ik dit uitleggen?'

Lokaal Hellendoorn haalde bij de verkiezingen acht zetels en werd daarmee de grootste partij in Hellendoorn. Toch gaan het CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een coalitieonderhandeling beginnen. "Het is heel teleurstellend, wij staan weer buitenspel", zegt Thea ten Have van Lokaal Hellendoorn.

Met 'weer buitenspel' doelt Ten Have op de verkiezingen in 2014. Ook toen werd de fractie, destijds de tweede partij, buiten de coalitie gehouden. Ten Have:"Wij wilden nu geen enkele partij uitsluiten, ook het CDA niet. Want wij wilden hun stemmers serieus nemen."

Behalve de grootste partij, is ook de grootste winnaar uitgesloten van de onderhandelingen. "De kiezers worden absoluut niet serieus genomen. Ik durf niet eens naar de winkel te gaan. Hoe kan ik dit aan de burgers uitleggen?"

Achter de schermen

Waarom de onderhandelingen zonder de grootste partij zullen zijn, weet Ten Have niet. "Ik kan zelf ook niet verklaren waarom wij buitenspel zijn gezet. Vermoedelijk waren de andere partijen achter de schermen al bezig om een samenwerking te vormen."

Lokaal Hellendoorn gaat in spoedoverleg. "We gaan bespreken wat we nu nog kunnen doen", besluit de lijsttrekker.

Deel dit artikel: