nieuws

Syrier Sam Louis niet blij met reactie VS op gifgasaanval

Negentien jaar geleden vluchtte Sam Louis vanuit Syrië naar Nederland. Hij voelt zich sterk verbonden met het land, waar nog een groot deel van zijn familie woont. De bombardementen van de VS en zijn partners dragen volgens hem niet bij aan waar het land zoveel behoefte heeft: vrede.
"Hij (Trump) wil alleen zijn spieren laten zien. Hij heeft in eigen land geen sterk gezag." Louis vreest dat de bombardementen weer nieuwe reacties uitlokken. "Iedereen heeft belangen in Syrië en die belangen zijn niet in het belang van het land,", verwoordt hij. 

Wraakactie voor gifgasaanval

De bombardementen van de VS waren een reactie op een eerdere gifgasaanval in Douma, Oost-Ghouta. Veel kinderen werden hier het slachtoffer. Hij vindt het afschuwelijk om de beelden te zien. "Het is pijnlijk. Ik heb er hartpijn van. Mijn hart is in twee stukken verdeeld."
Louis, die inmiddels in Hasselt woont, benadrukt dat er nog geen bewijs is gevonden wie verantwoordelijk is voor de aanval. "Maar de dader moet gepakt worden." Voor hem is bewijs niet echt nodig, maar is er vrede nodig. De oorlog in Syrië verdeelt ook de Syrische gemeenschap in Nederland, constateert Louis. "Er zijn gevechten en bedreigingen."

Stichting DMIT

Louis is nauw betrokken bij de stichting DMIT: Dutch Migrants Integration Teams. Deze teams helpen statushouders uit met name Syrië en Eritrea om hun plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Veel maatschappelijke organisaties zijn niet goed ingespeeld op specifieke problemen van vluchtelingen.
Overijssel Vandaag 16 april
Hoogtij 22 april

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.