nieuws

Moordenaar Maartje Pieck uit Kampen onder voorwaarden vrij

De man die in 2000 Maartje Pieck uit Kampen vermoordde, komt onder voorwaarden vrij. De tbs wordt met een jaar verlengd, maar de behandeling hoeft niet binnen de poorten van de kliniek plaats te vinden. Eén van de voorwaarden is dat de 55-jarige Jan H. niet in Kampen mag komen.
Dat heeft de rechtbank in Zwolle vandaag bepaald. H. werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs.

Naar zolder gesleurd
De 15-jarige Maartje Pieck uit Kampen werd op 11 juli 2000 tijdens het rondbrengen van folders in haar woonwijk door buurtbewoner Jan H. vastgepakt en naar zolder gesleurd. Daar wilde hij haar misbruiken. Toen het meisje begon te gillen wurgde hij haar.
Jan H. dumpte het stoffelijk overschot vervolgens in het Revebos tussen Kampen en Dronten, waar zij twee dagen later werd gevonden.

Frettenhaar

Jan H. had zelfs nog meegedaan aan de zoektocht naar het vermiste meisje. De politie kwam hem op het spoor door zijn hobby, hij hield in huis tientallen fretten. Op het lichaam van Maartje werden frettenhaartjes gevonden, zo kon de politie de man linken aan het misdrijf. Daarop bekende hij.
Jan H. was al eerder veroordeeld wegens zedenzaken. Hij werd definitief veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs. H. heeft de afgelopen jaren goed meegewerkt aan zijn behandeling. Inmiddels woont hij al een deel van de week weer bij zijn vrouw en heeft een fulltime baan.

Bang voor herhaling

De ouders van Maartje Pieck hebben teleurgesteld gereageerd op de uitspraak. Vader Erik Pieck: "We zagen het al wel aankomen, maar het is toch een flinke klap die we met elkaar moeten verwerken. We kunnen hem nu zomaar tegenkomen, is het niet in Kampen dan wel ergens anders."
De familie heeft er geen vertrouwen in dat H., die wel werd omschreven als psychopaat, genezen is van zijn stoornissen. Pieck: "Er zitten nu wel voorwaarden aan zijn vrijlating, maar hij wordt echt niet de hele tijd aan het handje gehouden. We hopen van harte dat er geen nieuwe slachtoffers gaan vallen". 

Voorwaarden

De Pompekliniek in Nijmegen waar H. onder behandeling is en de reclassering vinden dat de tbs-behandeling van Jan H. kan worden stopgezet. Jan H. vertoont geen signalen meer van seksueel ongeremd gedrag en hij drinkt geen alcohol meer. Het recidiverisico is laag, denken deskundigen.
De rechtbank gaat daar nu in mee en heft de tbs-maatregel voor Jan H. op. Wel moet hij voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals urinecontroles en een alcoholverbod. Ook mag hij zich niet vertonen in Kampen en moet hij beschermd blijven wonen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.