Verbazing over video van OM in zaak monstertruckdrama

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ophef veroorzaakt door een video online te zetten met daarin uitleg over het standpunt van justitie in de zaak over het monstertruckdrama, nog voordat de zaak is begonnen. "Dit is een beetje een vreemde start", zegt verslaggever Tom Meerbeek.

Vandaag gaat de zaak tegen Mario D., de bestuurder van de monstertruck, verder. "In het filmpje vertellen ze al hoe ze tegen de zaak aankijken. Zij vinden Mario D. nog steeds schuldig, maar het is wel ongewoon dat je als justitie al uit de doeken doet hoe je tegen de zaak aankijkt", zegt Meerbeek.

"OM houdt zich niet aan de regels"

"Meestal moet je daar over sparren met elkaar, ook met de advocaat van de verdachte", vervolgt hij. In het Algemeen Dagblad zegt de Raad voor de Rechtspraak dat het OM zich met deze video niet aan de regels houdt.

"Deze zaken dienen in de rechtbank besproken te worden", zegt een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak in de krant. Volgens de raad is het de bedoeling dat de betrokken partijen hun standpunten in een openbare zitting naar buiten brengen. "Dan kan de andere partij daarop reageren."

De rechtbank in Almelo oordeelde eerder dat D. vijftien maanden de cel in moet en dat hij vijf jaar geen stunts mag uitvoeren. D. ging in hoger beroep, omdat hij vindt dat het OM voorbij is gegaan aan de technische mankementen van zijn truck op die bewuste middag.

Meer over dit onderwerp:
Haaksbergen Monstertruck Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: