OM eist 15 maanden cel tegen chauffeur monstertruckdrama

Tegen monstertruckchauffeur Mario D. is vanmiddag in hoger beroep 15 maanden cel en een beroepsverbod van 5 jaar geëist. Dat komt overeen met de straf waartegen hij in hoger beroep is gegaan. Mario D. werd veroordeeld voor het monstertruckdrama in Haaksbergen in 2014.

Volgens het OM is Mario D. de oorzaak van het monstertruckdrama. Hem wordt dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel verweten. Het terrein was te klein, dat had hij moeten weten. Ook had het publiek niet in de rijrichting van de truck mogen staan. Mario had ‘gewoon’ moeten remmen, vindt het OM. 

Volgens de advocaat van D. is een werkstraf meer op zijn plaats dan een celstraf. De rechter zou voorbij zijn gegaan aan het technisch rapport, waarin werd vastgesteld dat de monstertruck technische mankementen had.


Technische mankementen 
Over de technische mankementen werd D. vanmiddag ondervraagd door de rechter. "Ik weet 1000 procent zeker dat ik remde, er moet technisch iets mis zijn geweest met de truck", verklaarde D. Uit onderzoek bleek inderdaad dat een schakelaar los zat, ook werd een stukje glas in de motor gevonden. In het onderzoeksrapport zou echter ook staan dat het onwaarschijnlijk is dat het gas daardoor bleef hangen, merkte de rechter op. 

Mario D. voerde zelf twee monstertruckdeskundigen op om over de technische mankementen te praten. Opmerkelijk is dat de verklaringen van beide deskundigen het verhaal van D. tegenspraken. "Het gas is niet blijven hangen, dat kan niet in dit geval", aldus een van hen. "Het gas kan alleen blijven hangen bij hogere toerentallen, dus als je harder rijdt dan 45 km/u. Daar was absoluut geen sprake van". 

Noodknop
Volgens de truckbestuurder functioneerden beide achterwielen niet toen hij inreed op de toeschouwers. Ook daar willen de deskundigen niet aan: "Als je merkt dat de achterwielen niet functioneren, druk je op de noodknop en sta je binnen vijf meter stil". D. Zegt op de noodknop te hebben gedrukt, maar dat de truck niet reageerde. 


Een andere deskundige, ook monstertruckchauffeur en vriend van Mario, merkte op dat het terrein van het evenement erg klein was. “Ik had nooit met zo’n grote truck op zo’n klein terrein gereden. En er moet al helemaal geen publiek in de rijrichting staan”. D. had van tevoren op Google-maps gekeken hoe groot het terrein in Haaksbergen was, zo verklaarde hij.

D. vloog in 2014 met zijn monstertruck uit de bocht tijdens een truckingevenement in Haaksbergen. Hierbij kwamen drie mensen op het leven, waaronder een jongetje van vijf. Tientallen raakten gewond. 

Het hof doet uitspraak op 23 mei.  

Deel dit artikel: