nieuws

OM eist celstraf tegen Rijssenaar die van afpersing en oplichting wordt verdacht

OM Eist celstraf tegen van afpersing en oplichting verdachte Rijssenaar
OM Eist celstraf tegen van afpersing en oplichting verdachte Rijssenaar © RTV Oost
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van drie jaar waarvan de helft voorwaardelijk tegen een 51-jarige Rijssenaar die wordt verdacht van onder andere oplichting. Ook wil het OM dat hij 50.000 euro boete betaalt. Hij "vulde het ene gat met het andere" en gaf bij de politie toe dat hij bekenden en onbekenden in 2015 oplichtte.  Sommigen gingen voor bijna 20.000 euro de boot in.
De 51-jarige, die op dit moment nergens ingeschreven staat, zou zijn begonnen met het bedonderen van mensen toen hij in 2014 "in contact kwam met mensen die veel geld hadden". Met deze groep, waarvan volgens de verdachte ook een bekende scheidsrechter deel uitmaakte, had hij mee willen doen.
Geld dat hij niet had ging op aan luxe etentjes en vakanties. De vriendschap met de scheidsrechter zou helemaal niet bestaan, benadrukte een van zijn slachtoffers vanaf de publieke tribune in de rechtszaal; "voor de duidelijkheid, hij is echt geen vriend van hem".

Goedkope smartphones 
Om aan geld te komen zou de 51-jarige zijn begonnen met het aanbieden van handel. Hij wist het vertrouwen te winnen van zijn slachtoffers, mensen die 'iets' met voetbal hadden en tegenover wie hij opschepte over zijn vriendschap met de scheid. Hij kon goedkope iPhones leveren, vertelde de 51-jarige zijn klanten. Die konden vervolgens fluiten naar hun centen, de vooruitbetalingen zagen ze niet meer terug. "Ik voel me schuldig aan oplichting en verduistering" zei de 51-jarige verdachte daarover bij de politie.
Naast de oplichtingen zou de man ook met mooie verhalen geld geleend hebben van een aantal mensen. Ook zij zagen niets terug. 
 
Pikante foto's
Een vrouw uit Markelo deed vorig jaar aangifte tegen de 51-jarige. Ze zou via Facebook in contact zijn gekomen met de verdachte oplichter. Die zou haar een dure koffiemachine leveren voor "een zacht prijsje". De machine kreeg ze niet. Sterker nog, ze zou vervolgens zijn afgeperst. Zo betaalde de vrouw 650 euro aan de 51-jarige na dreigingen dat er 'mannetjes uit Goor' langs zouden komen om de ruiten in te gooien. Ook zou de man zijn slachtoffer uiteindelijk gedreigd hebben met het openbaar maken van pikante foto's die hij van haar had. 
Volgens de advocaat is er geen sprake van oplichting. De 51-jarige is en was een "bonafide handelaar" en had zakelijke overeenkomsten met zijn klanten. Het niet leveren van bestelde producten moet dan ook gezien worden als een zakelijk conflict.

Nieuwe oplichtingen

De raadsman wil dat de rechtbank de Rijssenaar vrijspreekt voor de oplichtingen en verduisteringen. "Mijn cliënt is nog altijd bezig met het treffen van regelingen om de benadeelde partijen terug te betalen." Of de advocaat daarmee doelt op nieuwe verdenkingen tegen de man is niet duidelijk. In Noord-Holland loopt een onderzoek rond nieuwe oplichtingen. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.