nieuws

Vriend en moeder van overleden meisje uit Hengelo zwijgen

De deur van het huis aan de Theresiastraat in Hengelo
De deur van het huis aan de Theresiastraat in Hengelo © RTV Oost
De rechter heeft de moeder en de vriend van het éénjarige meisje Xaja, dat vorig jaar oktober in Hengelo overleed, hard toegesproken in de rechtszaal in Almelo. "Iemand van u moet weten wat er met haar gebeurd is, u was beiden in de woning. Wie van u gaat vertellen wat er gebeurd is?", sprak zij.
Het veertien maanden oude meisje werd met geweld om het leven gebracht en in de pro forma-zitting van vandaag kwamen nog meer feiten aan het licht. Waar eerder al bekend was dat het kind 39 bloeduitstortingen en veel inwendige schade had, bleek vandaag dat vijf tot zes verschillende oorzaken elk voor zich tot de dood hadden kunnen leiden.
Deskundigen noemden de ernstige breuken, de tekenen van verwurging en de aanwijzingen dat de baby hard heen en weer zou zijn geschud. Verder had het kind beschadigde wervels, bloeduitstortingen, grote hoeveelheden amfetamine in het bloed en een bijtwond in het gezicht.

Inhoudelijke behandeling laat nog lang op zich wachten

De inhoudelijke behandeling van de zaak laat nog wel even op zich wachten. Er wordt nog een deskundige gezocht die van minuut tot minuut gaat uitrekenen wat het exacte tijdstip van de dood van de veertien maanden oude baby was.
Deskundigen adviseren dat zowel de moeder als haar vriend een observatie krijgt in het Pieter Baan Centrum. De 22-jarige moeder en haar 32-jarige vriend waren vandaag allebei in de rechtbank aanwezig, maar zwegen. Ze zitten sinds hun aanhouding na het overlijden van de baby vast.

Wachtlijst Pieter Baan Centrum

Op 3 juli is de volgende zitting, maar die zitting is nog niet inhoudelijk. Voor het Pieter Baan Centrum is namelijk een wachtlijst en een onderzoek inclusief het uitbrengen van een rapport duurt al gauw meer dan drie maanden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.