nieuws

Na 10 jaar eindelijk ooievaars op zorgboerderij De Piet in Enter

Elk jaar was het weer spannend voor Harry Meenhuis van zorgboerderij De Piet uit Enter, of het zou lukken: de komst van ooievaars naar de geplaatste ooievaarspaal. Maar nu, na tien jaar, lijkt een ooievaarspaar daadwerkelijk te hebben besloten om op het nest te gaan broeden. "Het lange wachten is eindelijk beloond, prachtig."
Deskundigen zeggen dat het dit jaar echt gaat lukken: "Elke morgen zit ik met de verrekijker aan het ontbijt, mooie vogels zijn het."
Het eerste idee
In 2008 kwam Meenhuis met het idee om een ooievaarspaal te plaatsen. "Ik vind de natuur prachtig en kreeg samen met mijn vrouw het idee om een ooievaarsnest te plaatsen." De eerste jaren ging het niet goed omdat het nest te klein was: "Hierdoor kwamen ooievaars wel langs, maar dan bleven ze maar voor een korte periode" 

Aanpassingen

Zo'n drie jaar geleden hebben we een nieuwe paal met een nieuw nest geplaatst. Het bleek dat het oude nest, ondanks dat we het vergroot hadden, toch niet goed genoeg was. Door een nieuw nest te plaatsen wat wederom groter was hoopten we dat de ooievaars zouden komen."
En met succes, want de ooievaar is inmiddels begonnen met nestelen. Meenhuis wil alleen nog niet te vroeg juichen: "We hebben voorgaande jaren gezien dat het kan zijn dat ze alsnog vertrekken. Maar ditmaal heb ik er meer vertrouwen in. Ze bouwen namelijk zelf al een nestje."

Live volgen

Als de ooievaar straks een ei gaat leggen gaat Meenhuis ook een camera plaatsen: "We willen de ooievaar dan goed kunnen volgen. Dat is ook leuk voor buitenstaanders."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.