nieuws

Forse kritiek op asbest in ‘schone’ grond wijk Gijmink in Goor: ‘Deze mensen leven op een tijdbom’

De wijk 't Gijmink in Goor biedt momenteel een desolate indruk vanwege de saneringsoperatie
De wijk 't Gijmink in Goor biedt momenteel een desolate indruk vanwege de saneringsoperatie © RTV Oost
Asbestexpert Bob Ruers heeft forse kritiek op de manier waarop de omvangrijke sanering van de wijk ‘t Gijmink in Goor momenteel wordt uitgevoerd. In totaal moeten daar 550 tuinen worden afgegraven en voorzien van schone grond. In enkele gevallen werd in die opgebrachte grond echter nota bene asbest teruggevonden. “Die mensen leven op een tijdbom.”
Gepensioneerd advocaat Bob Ruers is momenteel Eerste Kamerlid voor de SP, maar heeft als raadsman tientallen asbestslachtoffers juridisch bijgestaan. Onder hen meerdere gedupeerden uit de gemeente Hof van Twente die aan mesothelioom (asbestkanker) zijn bezweken.

Extra gevoelig

Asbest ligt in de gemeente Hof van Twente extra gevoelig vanwege de fabriek Eternit, waar in het verleden volop asbesthoudende producten werden gefabriceerd. Sinds 1993 geldt er een asbestverbod voor ons land.
Ruers geldt als een autoriteit op het gebied van asbest. Hij volgt de huidige ontwikkelingen in ‘t Gijmink op de voet. De volkswijk moest worden gesaneerd omdat er veel asbest in de grond zit, afkomstig van Eternit.

Kaalslag
De huidige saneringsoperatie in Goor gaat bepaald niet geruisloos voorbij. Zoals RTV Oost eerder al meldde, beklagen bewoners zich onder meer over de enorme kaalslag waarmee de rigoureuze schoonmaak gepaard gaat. Ze moeten aankijken tegen een desolate vlakte. Bovendien moeten op termijn een kleine honderd monumentale bomen wijken voor de sanering.

Ook het internetmedium Follow the Money besteedde recent uitvoerig aandacht aan de problemen rond de sanering.

Asbest in 'schone' grond
Zo hebben meerdere bewoners in de ‘schone’ grond die in hun tuin werd opgebracht asbestdeeltjes ontdekt. Daaronder ligt een stuk asbestplaat van 15 centimeter.

De gemeente erkent dit. “We hebben het over drie gevallen op een totaal van 550 tuinen. Dat neemt niet weg dat dit niet had mogen gebeuren. Dit is intussen of wordt dan ook hersteld.”

Waardevermindering huis
Ook hebben meerdere bewoners na de sanering geen zogenoemde schoon-grondverklaring ontvangen. Dat kan voor waardevermindering van hun huis zorgen als ze het op termijn zouden willen verkopen. “Maar die schoon-grondverklaring komt er alsnog”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Verantwoordelijk wethouder Harry Scholten heeft alle kritiek tot op heden verworpen met het argument dat de asbestvervuiling van de opgebrachte grond binnen de norm is.

Tijdbom
Asbestspecialist Ruers noemt dit argument volstrekt ridicuul: “Als het technisch al zou kunnen, moet je dit als gemeente niet willen. Nota bene in Goor, waar veel mensen in de loop der jaren familie of vrienden door asbest zijn verloren.”

Ruers noemt het uit moreel oogpunt verwerpelijk dat er uitgerekend asbest in de opgebrachte grond is ontdekt: “Deze mensen leven op een vulkaan, op een tijdbom.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.