HoogOverijssel overweegt juridische stappen tegen uitbreiding Lelystad Airport

Actiegroep HoogOverijssel overweegt juridische stappen te nemen om de uitbreiding van Lelystad Airport alsnog tegen te houden. Vandaag werd bekend dat de commissie m.e.r. geen fouten heeft ontdekt in het milieueffectenrapport en dat de minister dus groen licht kan geven voor uitbreiding van Lelystad Airport.

"Wij gaan ons beraden op vervolgstappen", zegt Leon Adegeest van HoogOverijssel. "Sowieso zijn we al een tijd lang bezig met het voorbereiden van een rechtszaak. We hebben daar zoveel informatie en gegevens over, dat het nu misschien wel daadwerkelijk de volgende stap moet gaan worden."

Jan Rooijakkers, ook van HoogOverijssel, vult aan: "Ik ben teleurgesteld, maar we gaan de moed niet opgeven. Ik verwacht dat de minister haar definitieve besluit bekend gaat maken, maar het is wel aan de Tweede Kamer om te beoordelen of dit goed kan gaan. Ik verwacht dat we nu haast gaan maken met juridische aanpak. Het zal een hele toer worden, maar we gaan doorzetten. We denken aan een bodemprocedure bij de rechtbank."

Geluidsoverlast

Actiegroepen vrezen geluidsoverlast in onder meer Overijssel door vliegtuigen die laag overvliegen. "Het valt ons al actiecomité erg tegen", zegt Rooijakkers. "Het ministerie heeft een aanvraag gedaan voor 45.000 vliegbewegingen, terwijl volstrekt onduidelijk is hoe die in de toekomst gaan lopen. Ik vind het onbegrijpelijk dat de Commissie m.e.r. op een situatie die nog onbekend is positief advies kan geven."

Dankzij HoogOverijssel kwamen fouten aan het licht, waarna de milieueffectenrapportage werd aangepast. Die aangepaste versie werd vandaag alsnog goedgekeurd door de onafhankelijke commissie, aangezien 'de invloed van de foute invoergegevens klein zou zijn'. "Het is op zich verbazingwekkend", zegt Leon Adegeest van HoogOverijssel.

"Je kunt rekenen wat je wil, maar er zijn een heleboel dingen misgegaan en dat is ook aangegeven in het rapport van de bewonersdelegatie. Hoe je het ook went of keert, wat er ook uitgekomen is, er is gewoon miskenning van honderdduizend mensen die jarenlang last gaan hebben van laag vliegen. "We weten allemaal hoe het werkt bij Schiphol. Het hek is van de dam. Men zal allerlei trucjes gaan aanwenden om dit snel te laten groeien. Luchtvaart staat boven de wet, alles mag."

Meer over dit onderwerp:
Lelystad Airport Nieuws
Deel dit artikel: