nieuws

Enschede wil geen demonstraties van Pegida bij moskee

Moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede
Moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
Pegida moet een andere locatie zoeken voor een geplande reeks demonstraties bij de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. Dat heeft de gemeente de anti-islamgroepering laten weten.
Pegida heeft aangekondigd met ingang van komende zaterdag 14 dagen lang elke avond te willen demonstreren bij de ingang van de moskee, juist op het moment er religieuze activiteiten in de moskee zijn. De gemeente vindt dat geen goed idee. 'Demonstreren mag, maar dan wel op een tijdstip en een locatie die gezien de aard van demonstraties minder aanleiding geven tot mogelijke escalatie', aldus de verklaring.
Bij de gemeente leeft een ‘objectief gerechtvaardigde’ vrees voor ongeregeldheden, beaamt de gemeentewoordvoerder. "Je gaat ook niet bij een R.K. Kerk tijdens een hoogmis voor de kerkdeur protesteren tegen de kerkdienst", stelt hij ter vergelijking.

Demonstraties mogen wel op Stationsplein

Burgemeester en wethouders hebben Pegida voorgesteld het Stationsplein te kiezen als plaats van protestacties. De locatie ligt op anderhalve kilometer afstand van de moskee. Dichterbij wil het Enschedese collega de demonstraties niet toestaan.
Pegida heeft nog niet officieel gereageerd op het demonstratieverbod bij de moskee, maar laat op social media weten het er niet mee eens te zijn. De PVV in Enschede heeft burgemeester en wethouders gevraagd om het besluit te heroverwegen en de demonstraties bij de moskee toe te staan. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.