nieuws

Initiatief voor groot zonnepark nabij IJsselcentrale Harculo

Bouw van zonnepark op terrein gascentrale Harculo
Bouw van zonnepark op terrein gascentrale Harculo © Marcel Dekker
Het Duitse bedrijf Kronos Solar heeft bij de gemeente Zwolle een plan ingediend voor de realisatie van een zonnepark van 15 hectare groot. Dat zou moeten komen bij de IJsselcentrale in Harculo, ten zuiden van de Jan van Arkelweg en tussen de spoorlijn en de Wijheseweg.
Het park krijgt 57.000 zonnepanelen en wekt 10 miljoen kWh elektriciteit op, genoeg voor 3000 tot 3500 huishoudens. Daarmee zou dit park naar verwachting voor circa  0,7% bij aan het totale verwachte Zwolse energieverbruik in 2025 voor zijn rekening kunnen nemen. Dat is ongeveer net zoveel als de gemeente Zwolle momenteel gebruikt voor al haar gebouwen en openbare verlichting.
Kronos Solar heeft een afspraak met de grondeigenaar. Met de direct omwonenden van de locatie is al overleg geweest, ook over de landschappelijke inpassing. In principe worden de zonnepanelen niet hoger dan 2.28 meter vanaf de grond. Achter een afschermende haag zou het park vanaf de Wijheseweg en Jan van Arkelweg nagenoeg onzichtbaar blijven. De spoorlijn ontneemt het zicht op de zonnepanelen vanuit Harculo. Het is de bedoeling dat het park tijdelijk is, voor een periode van maximaal 25 jaar.

Kronos Solar houdt een inloopbijeenkomst voor geïnteresseerden op dinsdag 15 mei 2018 van 18.30 – 20.30 uur in het dorpshuis in Windesheim.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.