nieuws

Militaire verkenners op oefening door Twente: "Alle skills en drills komen voorbij"

De militaire verkenners uit Havelte zijn vandaag op pad in Twente, voor een oefening in de omgeving van Hengelo en Enschede. Ze verzamelen informatie over routes, objecten en brugovergangen. En dat allemaal voor de Zilveren Kijker, een wedstrijd voor militaire teams, eind juni.
Verslaggever Bart Kieft mocht vanochtend een kijkje nemen in een bos bij Bentelo, waar de eerste verkenners zich al begaven. Het normale leven, zoals het verkeer vlakbij, gaat tijdens de oefening gewoon door. "We willen zo realistisch mogelijk oefenen", legde een van de militairen uit, "dus auto's en andere voertuigen gaan er gewoon langs."
De Fenneks, de speciale voertuigen waarover de militairen beschikken, staan verstopt in het boerenland. Het zijn verkenningsvoertuigen, die ondanks hun omvang opvallend weinig geluid maken. Tijdens de oefening verplaatsen de militairen zich met de Fennek of per voet.

'Skills en drills'

Alle 'skills en drills' komen tijdens de oefening voorbij. "We gaan informatie verzamelen voor de brigade', vertelt de militair, "zodat zij zo snel mogelijk verder kunnen met die informatie." Wat dat dan voor informatie is, blijft natuurlijk geheim. Maar de oefeningen worden in ieder geval gedaan ter voorbereiding op de Zilveren Kijker, de wedstrijd eind juni.
"Met zo'n wedstrijd trainen we onze vaardigheden, waardoor we goed voorbereid zijn op het echte werk. Alle vaardigheden moeten ingeslepen zijn, daarom wordt er zoveel geoefend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.