nieuws

Sterrenwacht Hellendoorn viert eerste lustrum met aanschaf van enorme radiotelescoop

Sterrenwacht Hellendoorn is jarig: officieel zit de vereniging nu vijf jaar in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. En wie jarig is, krijgt cadeaus. Of, beter: koopt cadeaus, want de Sterrenwacht presenteert vanmiddag haar nieuwe radiotelescoop.
Het is een enorm apparaat: de doorsnede van de schotel alleen al is drie meter. Maar of die het vanavond, bij de viering van het lustrum, ook daadwerkelijk doet, is nog even de vraag.
Er lijkt een storing in het signaal te zitten en dat bezorgt vrijwilliger Frank Helmer toch wat zweetdruppels op het voorhoofd. "Gelukkig hebben we nog een paar uur", lacht hij.

Radiostraling

Als je door de telescoop kijkt op een heldere dag als vandaag, is de kans groot dat je niet veel bijzonders ziet. "Deze telescoop meet namelijk radiostraling", legt Helmer uit.
"Hij maakt onzichtbare straling hoorbaar. Daarmee kun je wel hoogtekaarten maken, waarop te zien is hoe intens die straling is. En dan maak je dus eigenlijk ook een foto."

Voorlichting

Voor wie nu met zijn oren zit te klapperen: geen probleem. De radiotelescoop is juist aangeschaft om bezoekers van het centrum voor te lichten. Voorzitter Cor Kolthof: "Vroeger werd gedacht dat je hogere natuurkunde gestudeerd moest hebben om iets van astronomie te begrijpen. Maar je hoeft ook geen plantenkunde gestudeerd te hebben om je tuin mooi te vinden."
De voorlichting heeft ook een praktische kant, zegt Helmer: "Zo'n telescoop kost veel geld en wordt betaald door de belastingbetaler. Dan is het voor hem wel goed om te weten waar het om gaat in deze tak van sport."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.