nieuws

Schreijer: Biologische gemengde bedrijven gered

Annie Schreijer-Pierik
Annie Schreijer-Pierik © RTV Oost
Biologische gemengde bedrijven kunnen blijven bestaan. Dat is het gevolg van een aanpassing die Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement) succesvol heeft voorgesteld in een verordening ter bevordering van biologische landbouwproductie.
Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de vernieuwde Verordening Biologische Productie en Etikettering van Biologische Producten. Het gaat om boerenbedrijven die zowel biologische als conventionele landbouwgoederen produceren.  "Deze bedrijven zouden anders moeten stoppen door deze verordening. Dat zou uiteraard heel raar zijn", vindt Annie Schreijer-Pierik.
De stemming vandaag was het slot van twintig maanden intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de EU-landen en de Europese Commissie. Door inzet van de Europarlementariër uit Hengevelde zal het mogelijk worden voor boeren zowel biologische als niet-biologische producten te leveren. Het is hierbij wel noodzaak beide productieprocessen duidelijk van elkaar te scheiden.
De verordening verbetert bovendien controles om fraude te bestrijden. Importstandaarden worden toegepast om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.  
Schreijer-Pierik is blij met de steun voor haar amendementen: "Het Europese aanbod van biologische producten loopt achter bij de groeiende vraag. Deze nieuwe regel maakt het mogelijk voor conventionele boeren om ook biologisch te produceren, zonder volledig overstag te moeten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.