nieuws

Gorenaren brengen ‘asbestprofessor’ in stelling om kap 94 monumentale eiken te voorkomen

De bomen in de wijk 't Gijmink in Goor die moeten wijken voor de voorgenomen asbestsanering
De bomen in de wijk 't Gijmink in Goor die moeten wijken voor de voorgenomen asbestsanering © RTV Oost
De tegenstanders van de veelbesproken bomenkap in Goor gaan een ‘asbestprofessor’ inschakelen in een ultieme poging te voorkomen dat 94 monumentale eiken tegen de vlakte gaan. Deze hoogleraar, Ira Helsloot, vindt dat er momenteel in Goor veel te rigoureus wordt gesaneerd.
De Goorse volkswijk 't Gijmink wordt momenteel uitgebreid gesaneerd. Tot woede van omwonenden moeten er als onderdeel van deze grote schoonmaak 94 bijna 100 jaar oude eiken worden gekapt. 
Hoogleraar Helsloot was eerder deze week in Goor om vragen van tegenstanders van de bomenkap te beantwoorden. In totaal waren er circa 75 buurtbewoners naar de bijeenkomst in zaal De Bebsel gekomen.

Te rigoureus

Voornaamste uitkomst was dat de professor vindt dat de asbestsanering in Goor veel te rigoureus wordt uitgevoerd.

Tijdens de raadsvergadering van gisteravond stelden de bezwaarmakers vervolgens voor dat de professor binnenkort tegenover het gemeentebestuur zijn argumenten kan toelichten. “De raad reageerde positief. Het is zaak nu een datum te prikken”, zegt woordvoerder Hans Leloux.

'Kan geen kwaad'

Hoogleraar Helsloot vindt inderdaad dat de saneringsoperatie in Goor te ver gaat. Volgens hem kan het geen kwaad wanneer asbest zich in kleine hoeveelheden diep in de grond bevindt: “Volgens wetgeving uit 2009 hoeft er dan geen sanering plaats te vinden. Veel bedrijven stellen in rapporten dat dit nodig is, maar dat is logisch. Deze ondernemingen verdienen goed aan dergelijke saneringen.”

'Moreel verwerpelijk'
Asbestadvocaat Bob Ruers, die vele tientallen patiënten met asbestkanker bijstond, vindt het juist moreel verwerpelijk wanneer er asbest in de bodem achterblijft. “Juist in een plaats als Goor, waar veel mensen familie en vrienden door asbest zijn kwijtgeraakt.”
Eerder dit jaar besloot de gemeente om de felbevochten bomenkamp op te schorten. De Gorenaren zijn echter bang dat het slechts uitstel van executie betekent.

'Tot bittere einde'

Hans Leloux: “We willen ons niet in onze kaarten laten kijken, maar hebben nog enkele troeven achter de hand. We blijven strijden tot het bittere einde.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.