nieuws

OM eist cel en lichte tbs voor bejaarde brandstichter zorginstelling en hotel Kampen

OM eist cel en lichte tbs voor bejaarde brandstichter zorginstelling en hotel Kampen
OM eist cel en lichte tbs voor bejaarde brandstichter zorginstelling en hotel Kampen © RTV Oost / Rogier van den Berg
De officier van justitie heeft een celstraf van 222 dagen, gelijk aan de tijd die hij vastzit in voorarrest, geëist tegen een 70-jarige man die vorig jaar brand zou hebben gesticht in een appartement van een zorginstelling en een hotel in Kampen. Ook is er tbs met voorwaarden, de lichte vorm van tbs, geëist tegen de man.
Volgens de oorspronkelijk uit Nederlands-Indië afkomstige man waren de branden een schreeuw om hulp. De licht zwakbegaafde man heeft een bewogen leven achter de rug dat hem flink beschadigde. Wat hij allemaal meemaakte, daar weidde de rechtbank in Zwolle vandaag niet over uit. Er werd volstaan met de mededeling dat zijn persoonlijke geschiedenis "leest als een roman". 
Tot zijn 65ste wist hij zich redelijk staande te houden, maar na het overlijden van zijn echtgenote ging het mis. Na omzwervingen door het land kwam de man vorig jaar terecht in zorginstelling Het Dolfijnenhuis in Kampen. Daar ging het op 26 augustus mis. De man stak volgens de officier van justitie een met terpentine overgoten deken aan en verliet zijn wooneenheid. De brand veroorzaakte wel schade aan het pand, maar ging uit door zuurstofgebrek. 

Brandplekken

Een paar dagen later zou de man een brand gesticht hebben in een kamer van hotel Van Dijk waar hij door de zorginstelling onder gebracht was. Gealarmeerd door rookontwikkeling evacueerde het hotel de gasten. De uiteindelijke schade bleef beperkt tot brandplekken in de badkamer. Volgens de 70-jarige verdachte werd hij niet begrepen en geholpen door de zorginstelling. Zo werden volgens hem klachten over een bovenbuurvrouw die midden in de nacht feestjes bouwde niet gehoord.
Gedragsdeskundigen die de man onderzochten zeggen dat het gevaar bestaat dat de man opnieuw branden sticht als hij zich gefrustreerd voelt. Een lichte vorm van tbs zou hem op het goede pad moeten houden. Een plek waar hij terecht kan is bekend, een zorginstelling in het Twentse Zenderen. Daar verbleef de man al een tijdje in afwachting van zijn strafzaak, omdat hij zonder toestemming wegging kwam hij weer in de cel terecht. 

Enkelband

De 70-jarige wordt morgen overgebracht naar de instelling in Zenderen. Om te voorkomen dat hij opnieuw wegloopt krijgt hij een enkelband om. Die geeft hem een trilsignaal als hij op plekken komt waar hij niet mag komen. De rechtbank heeft ook bepaald dat de 70-jarige niet in de buurt mag komen van aanstekers of lucifers. 
Over twee weken maakt de rechtbank bekend of de man inderdaad de tbs met voorwaarden opgelegd krijgt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.