Boer uit Holtheme moet kilometers omrijden door plotseling afgesloten brug

"Hier gaat heel veel tijd en geld inzitten", vertelt boer Gerwin Reinders uit Holtheme. Twee dagen geleden werd de brug naast zijn boerderij plotseling voor onbepaalde tijd gesloten vanwege de veiligheid. Omdat een gedeelte van zijn land aan de andere kant van de brug ligt, moet hij nu tien kilometer omrijden om aan het werk te gaan op zijn land.

“We waren aan het bemesten op ons land aan de andere kant van het water, toen er ineens een paar borden voor de brug werden gezet en de brug werd afgesloten. Onaangekondigd.” 


Veiligheid
De Kieftbrug, zoals de brug in De Haandrik heet, is voorlopig alleen nog toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Ook De Beltmansbrug is dicht.

"De brug is in dermate slechte staat, dat er geen verkeer meer over kan. Maar dat is niet iets van het laatste jaar. Dit is al jaren het geval, dat je het betonijzer aan de bovenkant kunt zien. Van onderen schijnt de brug nu ook heel erg slecht te zijn. Wij hebben al heel lang geleden aangegeven dat de staat van de bruggen slecht is en dat de bruggen niet breed genoeg zijn voor landbouwverkeer. Maar daar werd nooit wat mee gedaan. Het is een spelletje tussen het waterschap en de gemeente."

Volgens het waterschap is de is de betonkwaliteit van de bruggen afgelopen winter zo sterk verslechterd, dat het geen andere keuze had dan de bruggen direct te sluiten. "Zes omliggende omwonden zijn direct bezocht en er is een bericht verspreid. Natuurlijk is het wel mogelijk dat we hierin niet iedereen hebben bereikt", laat een woordvoerder van Waterschap Vechtstromen weten.


Omrijden

Reinders heeft zowel gras- als maïsland. Dertig procent van zijn land ligt aan de andere kant van het water. 

“Wij moeten nu minimaal vijftien kilometer omrijden. En in het slechtste geval moeten we 25 kilometer rijden om ons gewas op huis aan te halen. Dat gaat met trekkers en dat brengt veel kosten met zich mee. Deze zomer, maar ook in de herfst met maïs. Want ik verwacht niet dat er deze zomer al een nieuwe brug in komt. Dit is de tijd voor het bemesten van het land. En het gras komt er over twee weken ook aan. Alles moet rondgereden worden. En vooral het oogstwerk. Dat moet naar huis gehaald worden en dan moet je dus heen en terug rekenen. Daar gaat heel veel tijd en geld in zitten.”

Kosten

Hoeveel extra geld de sluiting van de brug gaat kosten, kan Reinders niet inschatten. "We gaan alle extra kosten op papier zetten en overhandigen aan de gemeente en het waterschap. Maar we blijven positief, want we vinden het werk mooi. Nu hopen dat alles fatsoenlijk wordt opgelost."

"Het is ontzettend vervelend dat deze agrariër en andere mensen nu moeten omrijden. Daar balen wij ook van. Veiligheid gaat echter voor alles. We doen er alles aan om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. We zijn nu eerst afhankelijk van het onderzoek komende week. Daarna gaan we in overleg met de directe omgeving en kunnen we meer uitsluitsel geven over eventuele onkostenvergoedingen."

Vervolgonderzoek

Wanneer de brug weer open gaat, is nog niet bekend.

"Met externe experts wordt er aanstaande maandag verder onderzoek gedaan. Daarna worden de gegevens geanalyseerd en hopen we zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Uiteraard streven we een snelle, misschien tijdelijke, oplossing na. Daar willen we zo snel mogelijk duidelijkheid aan de omgeving over geven."

Meer over dit onderwerp:
Holtheme Gramsbergen Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: