nieuws

Overijsselse horeca heeft schreeuwend tekort aan personeel

Het gaat goed met de horeca in Overijssel. Zo goed zelfs, dat horecabedrijven moeite hebben met het vinden van koks en mensen in de bediening. In Overijssel zijn er zo'n 25.000 banen in de horeca, maar die kunnen lang niet allemaal vervuld worden. "We proberen ondernemers te stimuleren om werk te maken van personeel", vertelt Bernadet Naber van Koninklijke Horeca.
Het personeelstekort speelt overal: bij hotels, restaurants en koffiecorners. In de afgelopen jaren is het aantal mensen in de horeca met een WW-uitkering sterk gedaald, in Overijssel sterker dan landelijk. De roep om meer mensen is desondanks groot.
De brancheorganisatie stimuleert ondernemers om het gesprek aan te gaan met het personeel. Naber: "Veel mensen gaan al snel weer weg uit de horeca, omdat het voor hen een bijbaan is. We willen kijken hoe ze langer kunnen blijven."

Jongeren

De brancheorganisatie heeft de afgelopen periode werk gemaakt van het nijpende tekort aan horecapersoneel. Er is een nieuwe cao afgesloten. "We kijken met opleidingen hoe meer mensen kunnen instromen. Veel jongeren vinden de combinatie tussen werk en privé belangrijk. Ze hebben vragen als: 'kan ik vier dagen in de week werken, hoe kan ik mij ontwikkelen en ontplooien?' Ga met medewerkers in gesprek hoe je het samen rond kunt krijgen? 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.