nieuws

Renovatie sluis Hengelo loopt uit, schade aan sluisdeuren groter dan verwacht

werkzaamheden aan de sluis in Hengelo
werkzaamheden aan de sluis in Hengelo © RTV Oost / Mark Bakker
De renovatie van de sluis Hengelo in het Twentekanaal is lastiger dan verwacht. Dat meldt Rijkswaterstaat, die voorziet dat de scheepvaart van en naar Enschede nog zeker een maand stil ligt.
De sluiscomplexen in Delden en Hengelo worden sinds begin april onder handen genomen voor een grondige opknapbeurt. Onder andere de sluisdeuren worden hersteld. De deuren van de sluis in Hengelo blijken echter in minder goede staat dan vooraf verwacht.

Sluisdeuren repareren

Tijdens de duikinspecties kwam aan het licht dat er flinke schade is aan de sluisdeuren. Dat betekent dat er meer werk voor nodig is om de deuren te repareren. De stremming voor de scheepvaart is met twee weken verlengd tot zaterdag 19 mei.
Sluis Hengelo is de laatste sluis op het Twentekanaal richting Enschede. De meeste scheepvaart op het Twentekanaal maakt geen gebruik van sluis Hengelo. Daardoor zullen slechts enkele bedrijven extra hinder ondervinden van de verlengde stremming, aldus Rijkswaterstaat. 
Bij sluis Delden wordt momenteel aan de damwanden gewerkt. De verwachting is dat sluis Delden rond 7 mei weer in bedrijf komt. 

Renovatie moet groot onderhoud uitstellen

De sluizen in Hengelo en Delden worden gerenoveerd zodat zij de komende 30 jaar geen groot onderhoud meer nodig hebben. De huidige sluisdeuren worden vervangen of gerenoveerd. In Delden krijgt de stalen sluiskolk een opknapbeurt en worden de ankerstangen vervangen die ervoor zorgen dat de sluiswanden goed op hun plek blijven
De sluiskolk in Hengelo is van beton, waarbij de voegen moeten worden vernieuwd. Ook wordt de hele elektrische installatie voor de bediening en besturing vervangen en voorbereid op bediening vanuit Eefde.
De gemalen worden eveneens gerenoveerd. Zowel in Delden als Hengelo moeten de pompen en hun aandrijving worden vervangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.