Hans Wilmink uit Bennekom loopt in Enschede zijn honderdste marathon

Voor Hans Wilmink, geboren en getogen in Enter wordt de Enschede Marathon van zondag een hele bijzondere, want hij hoopt dan zijn honderdste marathon uit te lopen. "Ik liep in 1983 mijn eerste marathon in Enschede en ik liep er ook mijn vijftigste en zondag de honderdste."

65 jaar is Hans Wilmink en hoewel hij een leeftijd heeft waarop veel mensen helemaal niet meer moeten denken aan het lopen van een marathon of aan het afbouwen zijn, loopt Hans Wilmink er alleen maar meer. "In het begin liep ik er twee per jaar en toen ging ik ook voor goede tijden. Maar vorig jaar heb ik er elf gelopen."

Het komt ook door de groep waarin Wilmink traint. "We jutten elkaar op."

Verslaafd 

De lol van een marathon zit voor Wilmink in de verrassing. "Elke marathon is anders. Elke keer is het weer de vraag: hoe kom ik er doorheen. Want sommige zijn ook minder leuk." Met Enschede heeft Wilmink altijd een speciale band gehad. "Ik kom uit Twente, ben geboren in Enter, heb twee jaar voor mijn studie in Enschede gewoond en ondanks dat ik al heel veel jaren in Bennekom woon, liggen mijn roots in Twente. Zo voel ik het ook echt."

De kick

Maar het gaat vooral om de kick, het gevoel dat je als loper krijgt, als je de finish passeert. "Die kick krijg ik nog steeds en ik denk dat ie zondag dubbel zal zijn. Niet alleen vanwege het finishen maar ook omdat het de honderdste is."

En zijn tijd? Wilmink denkt dat het moet kunnen in 3 uur en 40 minuten. "Vorig jaar liep ik in Enschede een tijd van 3 uur en 27 minuten. Maar het is zondag een stuk warmer." Zijn snelste marathon liep hij ooit in Rotterdam, in een tijd van 2 uur en 37 minuten. "In 1988, toen had ik echt een topdag, kon ik zo doortrekken. Heerlijk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: