nieuws

Landelijke kantklosclub jubileert in Deventer: ''Dit ambacht mag niet uitsterven"

De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt boven de 70 jaar. Allemaal mensen met een ambachtelijke hobby én een missie.
"Want het kantklossen mag niet uitsterven", zegt Liesbeth van Loo, voorzitter van de landelijke kantklosclub LOKK. "We gaan helemaal met onze tijd mee door het gebruiken van nieuwe materialen. Klossen met tape van cassettebandjes bijvoorbeeld."

Mediteren

Drie dagen zijn ze te gast in de Grote of Lebuïnuskerk in het centrum van Deventer. Om het 40-jarig jubileum van de vereniging te vieren. En wat je uit vrijwel iedere mond hoort: je wordt zo rustig van kantklossen. "Het klopt, je kunt het vergelijken met mediteren."
Er is volop variatie in ontwerpen, kleuren en gebruikte materialen. En de bezoekers en handelaren komen overal en nergens vandaan. Een Belgische handelaar bijvoorbeeld en de dames van kantklosclubs uit Dalfsen, Drenthe en Twente. "Het is gewoon heerlijk om te doen."

Uitsterven?

Maar of die liefde voor het ambacht voldoende is om uitsterven te voorkomen? De voorzitter is er in ieder geval van overtuigd dat de kantklosclub over 10 jaar het 50-jarig jubileum viert. "En dan ook weer graag in de Deventer Lebuïnuskerk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.