nieuws

Uniek: Ryan Eertink uit Rijssen met syndroom van Down krijgt een lintje

De 42-jarige Ryan Eertink uit Rijssen is vanmorgen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ryan is geboren met het syndroom van Down. Tos dusver is er nog nooit iemand in Overijssel met het Down syndroom Koninklijk onderscheiden.
Ryan geniet plaatselijke bekendheid als assistent-trainer van Excelsior'31. Hij zit al sinds 1992 naast de trainer op de bank en geeft voor iedere wedstrijd een peptalk in de kleedkamer. Ook doet hij daar veel ander vrijwilligerswerk. Verder kennen Rijssenaren Ryan van zijn werk bij brasserie De Stadsboerderij en DAC Het Punt.
Velen kennen Ryan Eertink ook als organist van de Hervormde Gemeente Rijssen. Hij speelt er regelmatig na de reguliere kerkdiensten, ook is hij organist bij de aangepaste kerkdiensten voor mensen met een verstandelijke beperking.

List

Om Ryan naar het gemeentehuis te lokken moest er een list verzonnen worden. "Omdat hij al assistent-trainer is heb ik hem vandaag uitgenodigt om mijn persoonlijke assistent te zijn vandaag", zegt burgemeester Arco Hofland.
Ryan had er in eerste instantie geen oren naar omdat hij dacht dat hij zijn baantje bij Excelsior'31 dan op moest geven. Toen bleek dat dit niet het geval was hapte Ryan alsnog toe.

Unieke onderscheiding

Henk Wolterink is een vriend van de familie en is zeer verheugd door de toekenning van deze unieke onderscheiding. "Wij vroegen ons af waarom er nooit een lintje aan iemand met het syndroom van Down wordt uitgereikt. Ryan is een man uit één stuk en een voorbeeld voor anderen, hij verdient deze waardering".
Daarom besloot Wolterink om samen met een groep vrienden te bekijken of het mogelijk was om een lintje aan te vragen voor Ryan. De burgemeester vertelde hen dat dit, zover hij wist, nooit eerder was gebeurd.
"Toen het verlossende bericht kwam dat Ryan een lintje opgespeld krijgt wordt je toch wel even emotioneel", zegt Wolterink.

"Er boven uit steken"

Dat Ryan maatschappelijk zo ver is gekomen dankt hij volgens Wolterink aan de mensen om hem heen. "Met name zijn ouders hebben hier een groot aandeel in. Dit is ook een onderscheiding voor hen", zegt Wolterink.
Wolterink is ervan overtuigd dat dit lintje navolging krijgt. "Deze mensen hebben ook een bepaalde plek in de maatschappij, en die verdienen dit ook wanneer je, ten opzichte van 'normale' mensen, er bovenuit steekt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.