De Wieden maakt zich op voor komst zwarte stern

Natuurgebied De Wieden bij Steenwijkerland maakt zich op voor de komst van zwarte sterns. De vogels zijn al gespot in andere delen van Nederland, daarom heeft Natuurmonumenten dit weekend op elf locaties in het natuurgebied broedvlotjes geplaatst. En dat is een week eerder dan gebruikelijk.

“We hebben voor dezelfde locaties als in 2017 gekozen, omdat het een iets beter jaar was voor de zwarte sterns in vergelijking met het jaar ervoor”, legt Warner Bruins Slot uit. Hij coördineert namens Natuurmonumenten als vrijwilliger het uitleggen van de vlotjes.

Samen met negentien anderen werkt hij aan het gereedmaken van de vlotjes die dinsdag en woensdag zijn uitgelegd bij De Holken, het Giethoornsche Meer en de kolken rond Belt-Schutsloot. Al jarenlang doen vrijwilligers dit werk. Het uitleggen van de broedvlotjes is een behoorlijke logistieke operatie, omdat de locaties alleen per boot bereikbaar zijn.

Zwarte stern

Zwarte sterns overwinteren in Afrika. Ze komen in Nederland vooral voor in ondiep moeras en broeden daar bijna zonder uitzondering op kunstmatige vlotjes, zoals de vlotjes die de vrijwilligers van Natuurmonumenten maken. Na jaren van teruggang zit het aantal broedparen de laatste twee jaar weer wat in de lift.

Langs het vlonderpad bij het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster zijn de vogeltjes op de broedvlotjes het beste te zien. Wanneer ze arriveren, is afwachten. “Ik heb wel eens gehoord dat dit twee weken is na de eerst gesignaleerde visdief in Zeeland", deelt Bruins Slot een oude natuurwijsheid.

Meer over dit onderwerp:
zwarte stern De Wieden Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: