Voorwaardelijke geldboete geëist tegen Stichting Sterevenementen voor rol in monstertruckdrama

Tegen de Stichting Sterevementen Haaksbergen is in hoger beroep een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro geëist. De stichting organiseerde in september 2014 het evenement AutoMotorSportief, waarbij een monstertruck het publiek inreed. Daar kwamen 3 mensen bij om het leven, tientallen raakten gewond.

Volgens Justitie heeft de stichting zich onvoldoende laten inlichten over de eventuele risico's. Ook was de veiligheid van het publiek niet gegarandeerd en ging de stichting te lichtvaardig uit van de vereiste capaciteiten van monstertruckchauffeur Mario D. "De stichting is nalatig geweest om passende veiligheidsmaatregelen te treffen. En kan daardoor gezien worden als mede-veroorzaker", 

Voorwaardelijke geldboete

De eis blijft hetzelfde als in eerste aanleg bij de rechtbank in Almelo. De rechter volgde justitie en veroordeelde Sterevenementen ook tot een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro. Tegen die veroordeling is de stichting in hoger beroep gegaan. Vorige week hoorde de chauffeur van de monstertruck, Mario D., 15 maanden cel en een beroepsverbod van 5 jaar tegen zich eisen.

Vergunning

Volgens voorzitter Kanis heeft de stichting gehandeld zoals toen gebruikelijk was. "Er werden soortgelijke evenementen gehouden in de regio. En overal ging het hetzelfde, soms op nog kleinere terreinen." De vergunning voor de stunt met de monstertruck werd pas 10 dagen voor de tijd aangevraagd. "Maar de vergunning voor het hele evenement was er al. Alleen voor dit onderdeel moest een aparte vergunning worden aangevraagd. Dat hadden we het jaar ervoor ook gedaan. Toen was er een stunt met een auto die omrolde."

Onduidelijkheid over de rijrichting
"We wilden toen geen mensen in de rijrichting hebben en dat wilden we nu ook niet." Achteraf blijkt er onduidelijkheid over die rijrichting. Er moesten 6 auto's worden neergezet, waarvan 2 zonder wielen. "Wij dachten, na een gesprek met de vrouw van bestuurder Mario D., dat die auto's fungeerden als een soort schans. Maar tijdens de stunt bleek dat hij andersom reed." De rechtbank vraagt zich af of de stichting daarom wel goed voorbereid was.

Ook begon Mario D. eerder met de stunt dan de stichting dacht. Al voor 16 uur reed de truck over het plein, terwijl de stichting dacht 16.15 uur te hebben afgesproken. "Hoe kan dat nu", vraagt de rechter. "Waren er geen heldere afspraken?"

Ook wil de rechter weten waarom de stichting de monstertruckdemonstratie zo beknopt had opgeschreven in de vergunningaanvraag. "Volgens de burgemeester hadden we voldoende informatie aangeleverd", zegt voorzitter Kanis van de stichting. "Was de vergunning ook verleend als u had opgeschreven dat een 4000 kilo wegende monstertruck over 6 auto's zou springen op dat kleine pleintje?, vraagt de rechter.

Besmet geraakt
Stichting Sterevenementen is gestopt met het organiseren van alle evenementen in Haaksbergen, omdat de naam van de stichting 'besmet' was geraakt door het drama. Er zou altijd een link worden gelegd met het monstertruckdrama. Sterevenementen organiseerde al 25 jaar activiteiten in Haaksbergen.

De uitspraak volgt op 23 mei.