'Stichting Sterevenementen is niet verantwoordelijk, gemeente gaf de vergunning af'

"Het Openbaar Ministerie had nooit een zaak tegen de Stichting Sterevenementen aanhangig mogen maken." Dat zegt de advocaat van de stichting. "Het OM moet niet ontvankelijk worden verklaard", zo zegt hij. De stichting staat in hoger beroep terecht voor het monstertruck-drama in Haaksbergen. Bij het dramatische ongeval vielen drie doden en raakten tientallen mensen gewond.

Vanochtend werd tegen de stichting in hoger beroep een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro geëist. Volgens Justitie is de stichting  nalatig geweest om passende veiligheidsmaatregelen te treffen. En kan daardoor gezien worden als mede-veroorzaker van het drama.

"Niet de stichting, maar de burgemeester van Haaksbergen is verantwoordelijk", stelt de advocaat. "De burgemeester gaf de vergunning af en de stichting heeft gehandeld binnen die vergunning. Daarnaast kan volgens ons de gemeente wel worden berecht." De advocaat heeft daarvoor een aantal voorbeelden van gevallen, waarin de overheid wel is berecht. "Dat kan als het recht op leven wordt aangetast, zegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens", zegt de advocaat. "En dat lijkt mij in dit geval helder."

Youtube-filmpje

"Daarnaast moet het OM 'niet ontvankelijk' worden verklaard, omdat ze onjuist hebben gehandeld door een youtube-filmpje online te gooien voorafgaand aan de rechtszitting. In het filmpje gaat Justitie in op de schuldvraag en dat druist in tegen de onschuldpresumptie. Oftewel, iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is." 


Volgens de advocaat moet dit sowieso leiden tot strafvermindering. Het filmpje www.youtube.com/watch?v=GOE9OHzelGo  is inmiddels bijna 45.000 keer bekeken. Vorige week liet ook de Raad voor de Rechtspraak al weten 'niet gelukkig' te zijn met het youtube-filmpje.

Voorwaardelijke geldboete

De Stichting Sterevenementen is in eerste aanleg door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro. Tegen die veroordeling is de stichting in hoger beroep gegaan. Vorige week hoorde de chauffeur van de monstertruck, Mario D., 15 maanden cel en een beroepsverbod van 5 jaar tegen zich eisen.

Volgens voorzitter Kanis heeft de stichting gehandeld zoals toen gebruikelijk was. "Er werden soortgelijke evenementen gehouden in de regio. En overal ging het hetzelfde, soms op nog kleinere terreinen." De vergunning voor de stunt met de monstertruck werd pas tien dagen voor de tijd aangevraagd. "Maar de vergunning voor het hele evenement was er al. Alleen voor dit onderdeel moest een aparte vergunning worden aangevraagd. Dat hadden we het jaar ervoor ook gedaan. Toen was er een stunt met een auto die omrolde."

Onduidelijkheid over de rijrichting
"We wilden toen geen mensen in de rijrichting hebben en dat wilden we nu ook niet." Achteraf blijkt er onduidelijkheid over die rijrichting. Er moesten zes auto's worden neergezet, waarvan twee zonder wielen. "Wij dachten, na een gesprek met de vrouw van bestuurder Mario D., dat die auto's fungeerden als een soort schans. Maar tijdens de stunt bleek dat hij andersom reed." De rechtbank vraagt zich af of de stichting daarom wel goed voorbereid was.

Ook begon Mario D. eerder met de stunt dan de stichting dacht. Al voor 16.00 uur reed de truck over het plein, terwijl de stichting dacht 16.15 uur te hebben afgesproken. "Hoe kan dat nu", vraagt de rechter. "Waren er geen heldere afspraken?"

Informatie over stunt was beknopt

Ook wil de rechter weten waarom de stichting de monstertruckdemonstratie zo beknopt had opgeschreven in de vergunningaanvraag. "Volgens de burgemeester hadden we voldoende informatie aangeleverd", zegt voorzitter Kanis van de stichting. "Was de vergunning ook verleend als u had opgeschreven dat een 4.000 kilo wegende monstertruck over zes auto's zou springen op dat kleine pleintje?", vraagt de rechter.

Besmet geraakt
Stichting Sterevenementen is gestopt met het organiseren van alle evenementen in Haaksbergen, omdat de naam van de stichting 'besmet' was geraakt door het drama. Er zou altijd een link worden gelegd met het monstertruckdrama. Sterevenementen organiseerde al 25 jaar activiteiten in Haaksbergen.

De uitspraak volgt op 23 mei.

Deel dit artikel: