Werken op hoogte onder spanning: TenneT heeft primeur in Dedemsvaart

Netbeheerder TenneT is vandaag begonnen met het onderhoud van 21 hoogspanningsmasten bij Dedemsvaart. Bijzonder daarbij is dat het werken onder hoogspanning gebeurt. Dat wil zeggen dat er spanning op de kabels blijf staan, terwijl er aan de masten wordt gewerkt. Dat is voor het eerst in Nederland.

Arbeidsinspectie heeft op verzoek van TenneT ontheffing verleend op het verbod om werk onder hoogspanning uit te voeren. TenneT hoopt ermee aan te tonen dat werken onder hoogspanning veilig kan worden uitgevoerd.

"Eigenlijk is het veiliger dan werken zonder spanning", beweert Eefje van Gorp van de transmissienetbeheerder stellig. "Je kunt op deze manier geen schok krijgen, zelfs niet als je de kabels vastpakt, omdat de monteurs werken vanaf een vrijstaand platform dat volledig is geïsoleerd."

Het werk wordt uitgevoerd door werknemers van het Franse bedrijf RTE die gewend zijn om onder hoogspanning te werken. 

Bij de onderhoudswerkzaamheden worden de stroomkabels van de isolatoren genomen met behulp van een kraan en teruggeplaatst als de mast is geverfd. 

Voordeel van houden van spanning op de kabels is dat het gebied, in dit geval Dedemsvaart, niet zonder stroom komt te zitten. Het onderhoudswerk van TenneT duurt aan de masten bij Dedemsvaart duurt zeker een maand. 

Deel dit artikel: