nieuws

Hengelose durft winkel niet meer in vanwege ballonnen

Daniëlle Beimin heeft een latex-allergie, waardoor ballonnen levensbedreigend voor haar kunnen zijn
Daniëlle Beimin heeft een latex-allergie, waardoor ballonnen levensbedreigend voor haar kunnen zijn © RTV Oost
Ze is een vrouw met een missie. Daniëlle Beimin (35) uit Hengelo heeft er haar levenswerk van gemaakt om het fenomeen latex-allergie onder de aandacht te brengen. “Want veel mensen hebben hier nog nooit van gehoord, terwijl voor de patiënten toch echt overal rubber-gevaar loert.”
Al van jongs af aan is de Hengelose allergisch voor natuurrubber. 

Baan kwijt
Haar baan als juf op de basisschool raakte Daniëlle zeven jaar geleden al kwijt. “Na mijn zwangerschap lukte het me niet meer aan de slag te gaan. Vind immers maar eens een school waar ze geen natuurrubber hebben. Gum, elastiekjes, overal loert rubber-gevaar.”
Patiënten met een latex-allergie kunnen huiduitslag oplopen zodra ze met de stof in aanraking komen. De Hengelose lijdt echter aan de meest extreme vorm. “De airborne-variant. Als ik latexdeeltjes inadem, kan er een anafylactische reactie optreden. Als er dan geen EpiPen wordt toegediend, kan zo'n reactie fataal aflopen."

'Ballon-alarm'

Sinds enkele dagen durft ze niet meer naar haar vaste, vertrouwde supermarkt. Dit nadat een vriendin Daniëlle alarmeerde dat er in het overdekte winkelcentrum Hasseler Es ineens ballonnen waren opgehangen door een winkel, dichtbij haar vaste supermarkt.

Levensgevaarlijk
Een voor de Hengelose letterlijk levensgevaarlijke situatie. In de open lucht vormen ballonnen al een probleem, maar binnenshuis helemaal. “Omdat de latexdeeltjes dan niet kunnen verwaaien.”

Waarop ze met de betreffende winkel belde. “Ik kreeg een uiterst behulpzame dame aan de lijn. Zij zou het aankaarten, maar we zijn nu een paar dagen verder en er is nog steeds niets gebeurd.”

Daniëlle durft nu geen stap meer in het winkelcentrum te zetten. “Gelukkig heb ik een man die de boodschappen haalt.”

Meer begrip

De Hengelose zegt graag haar verhaal te willen doen om het grote publiek te attenderen op de opmerkelijke allergie. Daarmee hoopt ze op meer begrip.

“Zomaar even uit eten gaan is er bijvoorbeeld niet bij. In veel keukens worden latex-handschoentjes gebruikt. Terwijl de oplossing heel simpel is, want er is bijvoorbeeld een vinyl-variant. Alleen is die een paar centen duurder.”

De betreffende winkel laat weten dat de ballonnen er slechts tijdelijk hangen vanwege een kortingsactie.
Daniëlle is echter niet echt gerustgesteld: "Het probleem is dat er dan over enkele weken wel weer een andere winkel is die ballonnen ophangt. Ik hoop al heel lang op een algeheel 'ballonloos' winkelcentrum, maar vrees dat dat lastig wordt. Veel winkels beroepen zich erop dat ze ballonnen ophangen omdat het nu eenmaal een actie is van de landelijke keten, waarbij ze zijn aangesloten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.