nieuws

Oud-Go Ahead Eagles-speler blijft vastzitten: "Ik wist niets van het drugslab in mijn schuur"

"Ik wist niets van een drugslab in onze schuur", zegt een uit Voorst komende oud-Go Ahead Eagles-speler. Vandaag moest hij samen met drie andere verdachten voor het eerst voor de rechter verschijnen. Alle vier verdachten blijven de komende maanden vastzitten.
Begin januari werd er door de politie in een schuur aan de Gravenstraat in Voorst een drugslab gevonden, waar amfetamine werd gemaakt.  De 50-jarige oud-profvoetballer was eigenaar van de schuur. Drie andere verdachten, uit Deventer en Twello, worden ervan verdacht in de schuur amfetamine, oftewel speed, gemaakt te hebben. 

Eerder gepakt
Wat in het nadeel van de oud-Eagles-speler werkt is dat hij twee keer eerder gepakt is voor productie van drugs in zijn schuur. Toen ging het om wiet. De schuur is verzegeld door de politie, die samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog steeds bezig is het onderzoek af te ronden.
Zo wordt er nog dna-onderzoek gedaan. Ook wordt nog bekeken hoeveel financieel voordeel er behaald is met de speed-productie. Volgens Justitie moet dat onderzoek begin juli klaar zijn. Dan staat ook de volgende rechtszitting gepland.

Gierput
Naast de oud-profvoetballer moesten vandaag twee Deventenaren en een man uit Twello zich verantwoorden. Twee van hen zijn bij een politie-inval op de boerderij aan de Gravenstraat hardhandig aangepakt. Beide werden gebeten door een politiehond. 

"Mijn client is bang voor honden en wilde wegrennen", zegt de Brabantse advocaat Woodrow. "Toen gleed hij uit en viel in een gierput. Dat was al geen pretje. Maar toen hij er uit werd getrokken door een politiehond en vervolgens nog in zijn hoofd en rug werd gebeten, was de maat vol. We overwegen aangifte te doen tegen het arrestatieteam. Dit was buitensporig en onnodig gebruik van geweld." Volgens Justitie was de man in de put gaan zitten om zich schuil te houden.

Speed en een 9mm
Ook de andere Deventenaar wordt bijgestaan door een Brabantse advocaat, mr. De Rooij. "In Brabant zijn dit soort zaken aan de orde van de dag, zou ik bijna willen zeggen. Mijn client woonde nog niet zo lang in Deventer. Pas vier maanden voor zijn aanhouding kwam hij te wonen aan de Tabaksdwarsstraat. Daarvoor woonde hij in het Brabantse Bergeijk. Ik heb hem vaker terzijde gestaan." 

In de schuur van het huis aan de Tabaksdwarsstraat werd een vat met olie gevonden, dat gebruikt wordt voor de productie van amfetamine. Ook werd er bij hem een 9mm-pistool gevonden.

Behang van de muur vreten
De vierde verdachte woont in Twello. Hij is op camerabeelden gezien, al rijdend van- en naar het drugslab aan de Gravenstraat. Hij wilde, net als de andere drie, zijn eindproces in vrijheid afwachten - mede omdat zijn vrouw in verwachting is. "Als ik vast zou zitten in zo'n situatie, zou ik het behang van de muur vreten", zegt zijn advocaat Vlug. Maar de rechter oordeelde dat hij, net als de andere verdachten, vast blijft zitten.
De oud-Eaglesspeler, tevens eigenaar van de boerderij, wilde ook graag naar huis in afwachting van zijn eindproces omdat zijn vrouw ernstig ziek is en de boel moeilijk draaiend kan houden in haar eentje. Maar de rechter was beslist: "Dan verkoopt u toch de paarden? Of u stalt ze ergens anders."
Advocaat Maarsingh vond het raar dat zijn client wel vastzit, maar de vrouw van hem niet. "Gelijke monniken, gelijke kappen toch?" Maar volgens Justitie zit zij niet vast door haar gezondheidstoestand. "Ze is wel, net als haar man, verdachte."

Vergrootglas
Maarsingh gaat verder: "De politie wist dat er op de boerderij twee keer eerder een hennepkwekerij was gevonden. Daar was ook mevrouw bij betrokken. Sindsdien werd er maandelijks gecontroleerd of er geen zaken op de boerderij gebeurden die het daglicht niet kunnen verdragen. Dan zou je toch heel stom zijn, als je onder het vergrootglas van Justitie ligt, om een drugslab op poten te zetten?"
Daarnaast werd duidelijk dat er van de oud-voetballer geen vingerafdrukken in het drugslab zijn gevonden. Twee van de andere verdachten kampen met grote schulden. "En dat is precies de reden dat ze niet vrij komen", zegt de rechter. "Want er is in deze business heel veel geld te verdienen, waardoor het risico op recidive veel te groot is." 
De zaak gaat in juli verder. Mogelijk is eind september het eindproces.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.