nieuws

Deventer moet beleid voor woonwagenstandplaatsen versoepelen

Woonwagenkamp
Woonwagenkamp © Google Streetview
De gemeente Deventer mag niet langer een beleid voeren dat is gericht op het verminderen van het aantal woonwagenstandplaatsen. Dat zogenoemde nuloptie- of afbouwbeleid tast de woonwagencultuur in de kern aan.
Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens geadviseerd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat departement komt binnenkort met een nieuwe handreiking voor het gemeentelijke woonwagenstandplaatsenbeleid.
De gemeente Deventer voerde in het verleden een uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsen. Plekken die vrijkwamen werden niet opnieuw toegewezen. De gemeente is daarvoor op de vingers getikt door het College voor de Rechten van de Mens.  Onlangs maakte de gemeente bekend dat er alsnog nieuwe standplaatsen voor woonwagens bij gaan komen in toekomstige nieuwbouwprojecten.    
Het college noemt het leven in een woonwagen een essentieel onderdeel van de cultuur van Roma, Sinti en woonwagenbewoners. En juist deze cultuur wordt door mensenrechten beschermd, zo heeft onder meer het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al bepaald. In het advies wijst het college er daarom op dat zowel Rijk, lokale overheden als woningcorporaties verplicht zijn om de cultuur van woonwagenbewoners niet alleen te beschermen, maar ook te faciliteren.
Het college oordeelde in het verleden al over een aantal zaken die woonwagenbewoners hadden aangespannen tegen gemeenten, waaronder Deventer. De gemeente gaf onlangs al aan het woonwagenbeleid te zullen aanpassen, als de nieuwe landelijke richtlijnen dat vragen. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.