Partij voor de Dieren wil voorkomen dat dieren omkomen bij aansteken paasvuur

De Partij voor de Dieren in Overijssel ziet graag dat de tijd voor het opbouwen van paasvuren beperkt blijft tot hooguit een week. Voorkomen moet worden dat dieren zich gaan nestelen in de paasbult, voordat het vuur wordt aangestoken. De Partij voor de Dieren veronderstelt dat een strengere regelgeving het risico op dierenleed wegneemt.

Statenlid Luuk Folkerts van de Partij voor de Dieren heeft de voorzitter van de Provinciale Staten van Overijssel er op gewezen dat het toezicht op dierenbescherming sinds vorig jaar een provinciale taak is. "Als tijdens de paasvuren dieren omkomen wordt de Wet natuurbescherming overtreden."  

Volgens Folkerts is het logica om te stellen dat beschermde diersoorten zich in de stapels snoeihout gaan nestelen naarmate er langer aan het opbouwen van een paasvuur wordt gewerkt. "Als je, zoals hier in de provincie gebruikelijk is, al in de winter begint met het aanleggen van stapels snoeihout is het aannemelijk dat er ook dieren in gaan zitten. Daarbij gaat het ons niet alleen om beschermde soorten, maar om alle dieren. Op grond van het zorgbeginsel heb je de plicht om ook die dieren te beschermen tegen een vuurdood."  

"Als de provincie de regels voor het bouwen van paasvuren aanscherpt is de kans klein dat dieren verbranden. Ze moeten niet de kans krijgen om in het snoeihout te kruipen. Als dat betekent dat de traditie van om een zo hoog mogelijk paasvuur te bouwen verdwijnt, omdat er maar enkele dagen gestapeld kan worden, dan is dat maar zo", stelt Folkerts.

  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Paasvuur dieren regels bescherming Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: