Scania Zwolle neemt 'grootste industrieel zonnedak van het land' in gebruik

Het zijn liefst 22.000 zonnepanelen verdeeld over een oppervlak van zo'n 55.000 vierkante meter. Daarmee heeft Scania Zwolle vanmiddag naar eigen zeggen het grootste 'industrieel zonnedak' van het land in gebruik genomen.

Per jaar levert het dak grofweg 5,6 gigawatt aan energie, dat is genoeg om 3.000 huishoudens van stroom te voorzien. 


Energieneutraal geproduceerde truck

Heeft Scania daarmee dan ook de eerste energieneutraal geproduceerde vrachtwagen gemaakt? "Er zijn momenten waarop we dat inderdaad redden", vertelt Wim de Weger van Scania Zwolle. "Dat komt voor op hele mooie zonnige dagen, maar als je het op een heel jaar bekijkt, zijn we daar nog lang niet.

"Ik denk dat we nu zo'n beetje op 60 procent van onze energiebehoefte zitten. Op een mooie dag houden we stroom over. We hebben momenten gehad dat we naast onze eigen energievoorziening zo'n 150 huishouden van stroom konden voorzien."


Energiebehoefte naar beneden

Overigens gaan ze bij de Zwolse vrachtwagenproducent niet lekker achterover leunen nu de zonnepanelen in gebruik zijn genomen. De volgende duurzaamheidsprojecten zijn al gestart.

"Je moet zorgen dat je de energiebehoefte naar beneden brengt. Wat je niet nodig hebt, hoef je niet op te wekken", legt De Weger uit. "Er loopt nu nog een fiks aantal projecten om de energievraag te verminderen. Daarmee komen we steeds meer in de richting van energieneutraliteit."

Deel dit artikel: