nieuws

Studenten journalistiek getuige wereldnieuws, Jennifer uit Oldenzaal: 'Leerzamer dan studieboek'

Ze studeren journalistiek en ineens zijn ze ooggetuige van wereldnieuws: een groep studenten van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Jennifer Siemerink uit Oldenzaal had nog maar net voet aan de grond gezet toen president Sarkisian van Armenië zijn functie neerlegde. “Het leek wel of Armenië wereldkampioen voetballen was geworden...”
De tweedejaars studente journalistiek kon voor haar studiereis kiezen uit drie landen. “New York, Marokko of Armenië. Ik koos voor dat laatste, juist omdat het allemaal minder bekend is.”

Na enkele gastcolleges, waarbij de studenten werden geïnformeerd over de achtergronden van het land, vertrokken de Zwolse studenten naar Armenië.

Daverend volksfeest

Daar kwamen ze dit weekeinde aan. Een Armeense docent had ze nog maar net ingeseind over de actuele situatie in het land of er barstte een daverend volksfeest los.
“Aanvankelijk hadden we nog niet zo goed door wat er aan de hand was, maar al snel hoorden we de reden: de president was opgestapt.”

Dit na dagenlange protesten, waarbij tienduizenden Armeniërs de straat op trokken. Die waren het regime van Sarkisian, een bondgenoot van de Russische president Poetin, beu. Dit omdat Sarkisians maximale regeerperiode van tien jaar erop zat, maar hij via een truc toch weer de macht naar zich had toegetrokken.

'Wereldkampioen'

De taferelen die Jennifer maandag te zien kreeg, zal ze haar verdere journalistieke carrière niet vergeten. “Feestende mensen op straat, toeterende auto’s en zelfs vuvuzela’s. Het leek wel of Armenië wereldkampioen was geworden.”

Zelf is ze geen moment bang geweest, al maakte het thuisfront zich wel degelijk ongerust. “Ik kreeg nogal wat appjes, maar ik heb iedereen gerust weten te stellen.”

Herdenking
Momenteel hangt er een totaal andere sfeer in de Armeense hoofdstad Yerevan. Een schril contrast met gisteren want vandaag wordt de Armeense genocide herdacht. Daarbij werden begin vorige eeuw in het Ottomaanse rijk honderdduizenden Armeniërs gedood. “We hebben meegelopen in de stoet met rouwende mensen. Het gaat er allemaal heel rustig aan toe.”

De Oldenzaalse studente blijft nog tot eind deze week in Armenië: “Ik heb geen seconde spijt. Dit zijn ervaringen die je in geen enkel studieboek opdoet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.