Grote Geesterse Molen weer in volle glorie te bewonderen

"Het paradepaardje van Twente is weer klaar voor gebruik", vertelt Wim Ruiter, molenaar van de Grote Geesterse Molen. De afgelopen weken moest de molen het zonder wieken doen, omdat deze verrot waren. Woensdag zijn de wieken teruggeplaatst.

De gehele dag is er met man en macht gewerkt. De wieken werden één voor één door een grote kraan opgetild en in de as van de molen geschoven. 

Waarom?

"Om de zeilen aan de wieken te bevestigen, moeten de (leerling)molenaars er eerst in klimmen", vertelt Ruiter. "Dat gaat natuurlijk moeilijk als het hout van de wieken verrot is."

De Grote Geesterse Molen is een erkend leerbedrijf voor molenaars in opleiding.

Kosten

"De gehele renovatie kost zo'n 40.000 euro. Daarvan moeten we 40 procent zelf betalen", meldt de molenaar. "We hebben verschillende acties: een jaarlijkse braderie, twee keer per jaar een kledingactie en we hebben verschillende sponsoren. Daarmee proberen we toch geld in het laatje te houden."

Nog niet klaar

Eind september krijgt de gehele molen nog een grote schilderbeurt. Dit gebeurt in het najaar, omdat het hout op dit moment nog te vochtig is.

Tijdens de renovatie bleek ook dat er in de toekomst waarschijnlijk nog meer vernieuwingen moeten worden gedaan aan de molen. Onder andere in delen van de molenkap.

"Hoe we dat dan gaan financieren is de grote vraag", zegt Ruiter. "Hopelijk kan de molen eerst nog enkele jaren mee."

Meer over dit onderwerp:
Geesteren Noordoost-Twente Cultuur Molen Nieuws
Deel dit artikel: