nieuws

Ook na spoeddebat Losser waarschijnlijk toch coalitie zonder Burgerforum

Ze voelen zich buitengesloten. De raadsleden van de partij Burgerforum in Losser. Na de gemeenteraadsverkiezingen bleken ze de grootste partij, maar ze doen niet mee in de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. De partijen CDA, VVD en D66 willen er samen uitkomen. Burgerforum voelt zich gepasseerd en vroeg het spoeddebat aan dat vanavond werd gevoerd.
"De rode draad uit alle reacties die Burgerforum krijgt is: waarom zouden we nog gaan stemmen? Het heeft totaal geen zin", spreekt Lies ter Haar van Burgerforum.
Alle partijen krijgen de mogelijkheid om tijdens het debat te vertellen hoe volgens hen de coalitievorming is verlopen. "We zijn Burgerforum in de onderhandelingen niet gepasseerd", licht Ellen Visschedijk van CDA toe. "We hebben wel degelijk overwogen om de huidige coalitie van CDA, D66 en Burgerforum voort te zetten."

Vertrouwen

De partijen zijn het er over eens dat het op de inhoud niet stukloopt, maar op basis van vertrouwen. "Dat heeft de informateur ook in zijn verslag beschreven", vertelt Visschedijk. "Onze verkiezingsprogramma's liggen niet ver uit elkaar, maar de chemie ontbreekt."

Signaal

Tijdens het debat wordt niet duidelijk waar dat gebrek aan vertrouwen precies door komt. Wel benadrukt het CDA het volgende: "In de eerste week van de onderhandelingen schoof Burgerforum al bij de VVD aan. Dat mag natuurlijk, maar daar geef je wel een bepaald signaal mee af. Het is belangrijk dat de coalitie een sterk team vormt en bereid is samen de schouders eronder te zetten", aldus Visschedijk.
Het lijkt dan ook een uitgemaakte zaak. CDA, VVD en D66 gaan de nieuwe coalitie in Losser vormen. "Ik voorzie geen problemen meer", aldus Harry Heegen van de VVD.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.