Kamerlid eist opheldering over sanering asbestwijk 't Gijmink in Goor

Kamerlid Roy van Aalst van de PVV wil opheldering van staatssecretaris Stientje van Veldhoven over de manier waarop in Goor asbest wordt opgeruimd. Zo hebben bewoners in hun tuin asbest aangetroffen, terwijl de grond gesaneerd was.

Ook hebben meerdere bewoners na de sanering geen ‘schoon-grondverklaring’ gekregen. Van Aalst vindt dit ‘ongehoord’. “Je gaat toch niet voor veel geld asbest opruimen en dan mensen alsnog opzadelen met asbestresten in hun tuin?”

 

Rol provincie
De PVV-politicus wil ook van de staatssecretaris weten welke rol de provincie Overijssel speelt. “Iedereen roept voortdurend dat Overijssel landelijk voorop loopt als het gaat om de aanpak van asbest, maar als ik dan hoor hoe de saneringsoperatie in Goor verloopt, roept dat bij mij toch de nodige vragen op.”

 

Samen met de SP heeft de PVV een debat aangevraagd over de manier waarop de overheid het opruimen van asbest aanpakt. Dat debat moet na de meivakantie plaatshebben.

 

Landelijk verbod
De SP maakt zich vooral zorgen over het tempo waarin asbest wordt opgeruimd. Vanaf 2024 geldt er een landelijk asbestverbod op daken. Maar er blijken in de praktijk geen handen genoeg om die klus te klaren.

 

Roy van Aalst wil daarom dat het Rijk meer de regie in handen neemt en prioriteiten gaat stellen. “Op dit moment lijkt het erop dat burgers die zelf niet voor de kosten kunnen opdraaien van een sanering, straks de dupe worden van het huidige beleid. Dat kan ook anders.”

 

Eternit
Van Aalst wil ook dat voormalig asbestproducent Eternit uit Goor met geld over de brug komt om asbest op te ruimen. “Dat bedrijf heeft in het verleden heel veel geld verdiend met de productie van asbest. Dat is ook het goed recht van een ondernemer, maar wanneer zijn product problemen veroorzaakt, dan moet hij daar ook verantwoordelijkheid voor nemen.”

 

Meer over dit onderwerp:
Hof van Twente Goor asbest Nieuws
Deel dit artikel: